Házaló Fazék rovatunk mai házigazdája a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség beosztott lelkipásztora, Kondor Enikő, aki a kráterszelet receptjét osztotta meg velünk.

Vendéglátónk elárulta, hogy sokáig nem vonzotta a lelkészi pálya. Nyolcadikos korában, amikor az édesanyja megkérdezte, hogy szeretne-e beiratkozni a középiskola befejezése után a teológia karra, határozott nem volt a válasza. Tizenegyedik osztályos volt, amikor kezdte érezni az elhivatottságot a lelkészi szolgálatra. Nehezen szánta rá magát, hogy elmondja szüleinek, de azok mindenben támogatták.
Házigazdánk elmesélte, hogy gyerekkori nagy álma volt megváltani a világot. De később rájött, hogy ez nem könnyű feladat, sőt arra is, hogy nem neki kell megváltania, mert már megtették helyette.

Kondor Enikő szeretett volna szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozni, rászorulókon segíteni. A középiskola befejezése után sokat gondolkozott azon, milyen úton induljon tovább, és a lelkészi szolgálat útját választotta. Ezáltal beláthat élethelyzetekbe és segíthet az embereknek. Döntését befolyásolta a hivatástudat és az elhívás érzése.

Fakanálforgatónk középiskolai tanulmányainak elvégzését követően felvételizett a teológiára, de nem jutott be elsőre. Ekkor egy világ dőlt össze benne. Nem tudta, hogy mit akar Isten tőle, vádolta, és számos kérdés merült fel benne. Sokan támogatták abban, hogy összeszedje magát, és ismét merjen próbálkozni a felvételivel. Másodszor sikeresen felvételizett, és kezdetét vehette a hét évig tartó tanulás, gyakorlás, felkészülés a hivatásra. Vendéglátónk elmondta, hogy a válaszkeresés idején beiratkozott a szociálismunkás-képző karra, de teológiai tanulmányai mellett azt nem tudta befejezni.

Az alsóvárosi gyülekezet beosztott lelkipásztoraként beiratkozott a Református Tanárképző Kar pasztorál-pszichológia mesterképzésére. Úgy érzi, hogy ez hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább fejlődhessen.
Házigazdánk lelkészcsaládban nőtt fel, és emiatt nehezen élte meg az ünnepeket, mert családjuk számára másmilyenek az ünnepek és a vasárnapok. Elmesélte, hogy a szüleitől nevelés szempontjából olyan alapot kapott, amelyért mindig hálás lesz. Bevallotta, hogy ez az életmód és életstílus nagy hatással volt a pályaválasztására, tudat alatt befolyásolta az édesapja hivatása.

Kondor Enikő álma aztán valóra vált. Megtudtuk, hogy a középiskola elvégzése után elment önkénteskedni Dévára, Böjte Csaba gyerekeihez. A györgyfalvi gyülekezethez visszatérve elhatározta, hogy segíteni szeretne a nehéz sorsú gyerekeken. Istentiszteletek utáni perselypénz adományokat gyűjtött, de később táborrá nőtte ki magát ez a kezdeményezés és 2011-ben megszervezték az első Angyaltábort a hátrányos helyzetű fiataloknak. Miért Angyaltábor? Mert Enikő szerint minden gyerek angyal a maga módján. Az angyal a görög angelos szóból származik, ami küldöttet jelent és az angyal az, aki Istennek az üzenetét továbbítja az embernek. Szerinte minden táborlakó egy angyal, mert a gyerekek az isteni szeretetet, a ragyogást és a jókedvet sugározzák. A támogatók is angyalok, mert lehetővé teszik az élményt a gyerekek, felnőttek számára egyaránt. A tábor célja olyan lelki táplálék átadása, amelybe kapaszkodhatnak a nehézségek idején is. Emellett igyekeznek a nagyobbaknak olyan foglalkozásokat szervezni, amely segíthet elindulni az életútjukon.

Elárulta, hogy az Angyaltábor hosszú távú célja, egy olyan központ létesítése, ahol állandósíthatják a hátrányos helyzetű fiataloknak szánt tevékenységeiket.

Házigazdánk beosztott lelkipásztorként minden tevékenységben képes meglátni a szépséget, a szolgálat lényegét. Szeret felkészülni az igehirdetésekre és szereti a bibliaórákat is. Ezeken a beszélgetéseken, imaalkalmakon lehetősége nyílik más megvilágításban is elgondolkodni egy-egy igén, témán. A gyülekezet gyerekeivel is rendszeresen foglalkozik. Szerinte a lelkészi hivatás egyik legfontosabb tevékenysége a lelkigondozás, mert az embereknek fontos, hogy el(ki)mondhassák örömeiket, bánataikat.

Enikő mindezek mellett a konyhában is szorgoskodik, még ha nem tud olyan gyakran, ahogyan szeretné. Elárulta, hogy az alapokat az édesanyjától és nagymamájától tanulta. Amióta saját konyhája van, kiéli minden kreativitását és a spontaneitás híve.

Úgy véli, áldásos helyzetben van, mert a férje mindent szeret, így könnyű dolga van a főzéssel. A főételeket készíti előszeretettel. Sütemények közül a bevált kavart sütemény receptjét készíti el gyakran mindenféle gyümölccsel.

Kondor Enikő szereti a társaságot a konyhájában, de egyedül is szeret konyhatündérkedni. Számára a sütés, főzés kapcsolatban áll a mindennapi kenyérrel, a testi táplálékkal, ami alapszükséglete az életnek. Szerinte, amikor Isten a nőt teremtette, akkor mindenképpen belekódolta a főzés, sütés iránti szeretetet.

Kráterszelet
Hozzávalók:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor,
  • 1 liter tej,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 5 db tojás,
  • 25 dkg porcukor,
  • 1 dl étolaj,
  • 25 dkg liszt,
  • 3 ek kakaópor,
  • 1 csomag sütőpor.

Elkészítése: megfőzzük a pudingot 8 dl tejjel, belefőzzük mind a két csomag vaníliás pudingport, hozzáadunk 4 kanál cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot. Amikor a puding elkészült, félretesszük hűlni, és ötpercenként megkevergetjük. Utána hozzáfogunk a tészta összeállításához: 5 tojás sárgáját felverünk 25 dkg porcukorral, hozzáadjuk az olajat, tejet 25 dkg lisztet, 3 kanál kakaóport és a sütőport is. Jól összekeverjük, és amikor a puding kihűlt, akkor a tésztát beleöntjük a tepsibe. Betesszük sülni 5-10 percet, hogy megkeményedjen a tésztája, ezek után rászaggatjuk a pudingot a tetejére tetszés szerint kisebb vagy nagyobb méretekben, és visszatesszük a sütőbe.

Szerkesztő: Bálint Enikő
Fotó: Deák Anita

Please follow and like us: