Házaló Fazék rovatunk vendéglátója ezúttal az erdélyi biogazdálkodás úttörője T. Veress Éva volt, aki büszkén mesélt örmény gyökereiről és az örmény zöldségleves receptjét is megosztotta velünk. Az udvarán nyíló csodaszép virágok, gyümölcsfák szomszédságában mesélte életének történetét egy gőzölgő mentatea mellett. Megtudtuk, hogy 70 éve él Kolozsváron, de élete első tíz évét Csombordon töltötte családjával. Édesapja Veress István, akit 1949-ben neveztek ki a kolozsvári Agrártudományi Intézetbe, ahol tanszékvezető tanárként dolgozott 20 éven keresztül. Így a család ekkor Kolozsvárra költözött.

Éva néni kertészeti karrierje Kolozsvárra költözésükkor kezdődött, miután édesapjának az volt az első dolga, hogy két kis területet adott a kertben a lányainak. Édesapja öröksége rányomta bélyegét egész életére, hiszen természetközeli nevelésben részesült. Megtanították megbecsülni mindazt, amit a kertben megtermel.

Házigazdánk 50 évig tanított az egyetemen: 1961-ben került a Fizika Tanszékre, ahol eleinte laboránsként, aztán biológusként, főkutatóként dolgozott 1995-ig. Ezután a biológiai fakultáson pályázott meg egyetemi docensi állást. Ott 10 évig tanított biofizikát, biokémiát és biológiát. Bevallása szerint, amit az egyetemen tanított, a konyhában is nagyon jól fel tudta és tudja használni. 1974-ben egy környezetvédelmi és mezőgazdasági könyvet is kiadott, jelenleg pedig az Erdélyi Gazdánál szerkeszti a zöldségeskertek, díszkertek és biológia-kiskertek rovatot.

Éva néni örmény őseinek 3000 éves étkezési kultúráját próbálja ápolni. Szeretettel emlékezett vissza édesanyjára, aki mindig egészséges alapanyagokból főzött.

Fontosnak tartja, hogy saját maga által megtermelt termékeket fogyasszon, mert szerinte a vegyszermentes biotáplálék az a 21. század túlélő tápláléka, és megőrzi egészségünket hosszú távon. Elmondta: az ő konyhájában nincsenek adalékanyagok, mert tudatosan odafigyel a vásárlásra, megnézi, mit tartalmaz az általa vásárolt termék. Szokásává vált, hogy mindig ugyanattól vásárol a piacon. 

Mesélt nekünk az átörökített örmény étkezési szokásokról. Kiderült, hogy a családjában hosszú életkort értek meg, ami szerinte az egészséges táplálkozásnak köszönhető. Szeretettel és tisztelettel emlékezett vissza nagymamájára is, akinek a csodareceptjei a második világháborúban eltűntek. Úgy emlékszik, hogy édesapja tanította édesanyját az örmény ételek elkészítésére, az édesanyja pedig továbbadta neki tudományát. Apáról, anyára, anyáról lányára szállt az örmény hagyományok ápolása. 

Nagymamájáról azt is elárulta, hogy 54 féle fűszernövényt termesztett a kertjében, ő pedig több mint harminccal igyekszik a nyomdokaiban járni. Fakanálforgatónktól megtudtuk, hogy a keleti fűszerek mellett elsősorban azokat a fűszereket használja, amelyeket a kertjében termeszt. Nagy hangsúlyt fektet a zöldfűszerekre. Az elkészített ételfogásba általában frissen szereti beletenni  a zöld fűszernövényeket. A petrezselymen, zelleren, korianderen, tépőhagymán kívül nagyon sok kaprot és bazsalikomot is használ. Bevallotta, hogy saját konyhájában nem használ bolti ételízesítőt, mióta megtudta a munkatársai tudományos kutatásából, hogy az lerakódik az agyba. Inkább Macalik Ernő fűszerkeverékének használatát ajánlotta.

Vendéglátónk figyelmünkbe ajánlotta az örmény zöldséglevest, mert eredeti örmény recept alapján készítette, és hangsúlyozta, hogy egészséges, hiszen sokféle zöldséget tartalmaz, valamint biztosítja a napi vitamin és ásványianyag-mennyiséget. Felhívta a figyelmünket, hogy különbség van az örmény zöldségleves és az ángádzsábur leves között. Az örmény zöldséglevesbe húsgombóc kerül, de mindkettő alapfűszere a churut. Mesélt nekünk a churut elkészítési módjáról is, amely egy hosszasabb folyamat eredménye. Heteken keresztül erjesztik a petrezselyemzöldet, majd savanyú kecsketejben megfőzik, és végül megszárítják.

Bevallotta, hogy most már ő is készen vásárolja a churutot. 

Örmény zöldségleves Éva nénitől

Hozzávalók:

 • 2-3 sárgarépa,
 • 2 tojásnyi paszternák,
 • kevés piros paprika,
 • egy paradicsom,
 • pár koktélparadicsom,
 • 2-3 hagyma,
 • 2 fokhagyma és leostyán,
 • zöldpetrezselyem,
 • zeller,
 • bazsalikom,
 • csombor, churut

A húsgombóchoz:

 • egy kanálnyi zabpehely,
 • marha- (disznó) hús,
 • 1 hagyma,
 • 1 cikk fokhagyma,
 • 1 tojás,
 • só és bors ízlés szerint,
 • teljes kiőrlésű liszt. 

Elkészítése: megmossuk és megpucoljuk a zöldségeket, majd apróra felvágjuk, utána ismét megmossuk és a fűszerekkel együtt hozzáadagoljuk az előre felforrt vízhez. Eközben elkészítjük a húsgombócokat zabpehellyel, és teljes kiőrlésű lisztbe forgatjuk. A gombócokat a végén főzzük bele a már majdnem kész levesbe. A churutot a már kész leveshez adagoljuk.

 

 

Szerkesztő: Bálint Enikő

Fotó: Deák Anita

Please follow and like us: