Ezúttal Oláh Réka gyógytornász, egészségterapeuta és coach osztotta meg velünk banános fehérjepalacsinta-receptjét, valamint mesélt az otthonról hozott egészséges táplálkozási szokásairól, főzési élményeiről és az életmódváltásról.

Vendéglátónkat gyerekkora óta érdekelte minden egészséggel kapcsolatos téma. A középiskola befejezése után, egy gyógytornászhoz kerülve tudatosult benne, mivel is szeretne foglalkozni. Egyetemi évei alatt és utána is megtapasztalta, hogy mennyire fontos az egészséges életmód. Minél többet foglalkozott és foglalkozik ezzel a témával, annál jobban érdekli, és folyton újabb és újabb perspektívákra bukkan. Hálás a családjának amiatt, hogy mindig odafigyeltek rá, mit és hogyan esznek.

Gyógytornászként vallja, hogy nagyon fontos, milyen ingerek érik a testünket. A mozgás mellett elkezdte érdekelni az is, hogy milyen táplálék adja neki a legtöbb energiát. Egyre többet olvasott erről, majd több táplálkozással kapcsolatos tanfolyamon is részt vett, így most már másnak is személyre szabott táplálkozási tanácsot ad.

Szerinte a legideálisabb az, ha mindennap friss ételt készítünk, csak sajnos ebben a rohanó világban nagyon kevés ember tudja ezt magának megengedni. Az olyan elfoglalt embereknek, mint amilyen ő is, azt tanácsolja, hogy főzzenek két-három napra előre, és tervezzék meg, hogy abban a két-három napban körülbelül mit szeretnének fogyasztani. Egy héten egyszer-kétszer menjenek el nagyobb bevásárlásra, és szánjanak időt a főzésre. Nála ez általában egy szabadabb délelőtt, a vásárlás pedig mindössze egy órát vesz igénybe. Amikor pedig az estéje szabadabb, akkor gyors esti sütés-főzésben szokott kimerülni tevékenysége. Réka szerint fontos megtervezni a főzést, mert akkor biztosan egészséges ételfogás lesz az eredmény.

Házigazdánk szerint az étkezést megszervezni ugyanolyan fontos dolog, mint edzésprogramot felállítani vagy munkaprogramot kidolgozni. Elmondta: ő a mozgásprogramjával visz rendszerességet az életébe. Nagy fokú tudatosság és elhivatottság ösztönözte, hogy megtervezze az edzésprogramját, miközben figyelt az alvása, valamint a táplálkozása minőségére és mennyiségére is.

Vendéglátónk otthonról is hozott főzési szokásokat és táplálkozási mintákat, amelyeket majd tovább szeretne adni. Szerinte fontos, hogy minden étkezéskor sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Hálás a szüleinek, hogy nem főztek nagyon zsírosan. Úgy véli, a testünknek ugyan szüksége van a zsírra, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségűre és minőségűre. Szereti, ahogyan édesanyja elkészíti az ételeket, és bár ő használ gluténtartalmú hozzávalókat, finomított sót, finomított cukrot és tejtermékeket, Réka mással helyettesíti ezeket. Látja, hogy ezeknek vannak egészségesebb alternatívái, amitől az elkészített fogások nemcsak ízletesek, laktatósak, hanem száz százalékban táplálóak lesznek.

Bevallotta, hogy régebben a főzésre teherként gondolt, mert megfigyelése szerint náluk otthon a főzés mindennapos tevékenység és olykor teher volt. Amikor saját konyhája lett, először félve kezdett hozzá az ételkészítéshez. Mára már azt vallja, hogy örömét leli a főzésben. Réka francia vagy olasz zenei ritmusokra szokott elkészíteni egy-egy egészséges ételfogást. Előfordul, hogy két kavargatás közben még táncra is perdül. Ajánlja mindenkinek, hiszen ahogyan a mosoly és a jókedv ragályos lehet, ugyanúgy ez is tanulható, alkalmazható.

Vendéglátónk megosztotta velünk kedvenc ételfogásait és ízvilágait is. Nagyon szereti a fahéjas, almás, narancsos és szegfűszeges ételeket, valamint a répás almatortát. Ezek a karácsonyra emlékeztetik, amely az egyik kedvenc ünnepe. Szokott készíteni gyümölcsös turmixot is, amit zsír- és fehérjeforrásokkal kever össze. Ajánlani szokta a növényi fehérjeport, mert a fehérje kihagyása nagy hiba, főleg az édesszájúak esetében, akik jobb esetben pár szem diót vagy mandulát társítanak egy almához. Tudják, hogy a szénhidrát nagyon hamar felszívódik, viszont a fehérjeforrás és zsír bevitelét hanyagolják, pedig mindhárom étkezésünknek makrotápanyag-forrást (szénhidrát, zsír, fehérje) kell tartalmaznia. Hiszi, hogy édesszájúan is lehet teljes értékűen táplálkozni.

Tippeket is adott azoknak, akik változtatni szeretnének a táplálkozási szokásaikon vagy életmódváltáson gondolkoznak. Az első, amit javasol, hogy legyenek magukkal őszinték, vezessenek listát arról, hogy mit esznek, milyen tápanyagokat vittek be. Figyeljék meg, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyek nem szolgálják hosszú távon az egészségüket. Réka nem szokta ajánlani a kalóriaszámolást. Az első célkitűzés az lenne, hogy kezdjenek el olyasmit enni, ami táplál, és kezdjék elhagyni a gyulladásokat és egyéb hormonzavarokat okozó ételeket. Ott jártunkkor búcsúzóul hangsúlyozta, hogy figyeljünk testünk jelzéseire és az egészségünkre!

Banános fehérjepalacsinta

Hozzávalók:
• egy közepes banán
• körülbelül 36 gramm natúr zabpehely
• 10 gramm kókuszreszelék,
• 2 tojás
• 8 gramm növényifehérje-por (körülbelül két kiskanál)
• két evőkanál bambuszrostliszt (98 százalékban tartalmaz rostot, és csak 0,5 százalékban tartalmaz szénhidrátot, úgyhogy itt vigyázni kell, mert nem jó bármilyen liszt)
• egy kiskanál sütőpor
• két kanál víz
• egy késhegynyi só

Elkészítése:
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd osszuk fel három adagra a három palacsintához. Minden palacsintát körülbelül egy kiskanál kókuszzsírban süssünk ki.
Miután tálaltuk, banánnal, fahéjjal, kókuszreszelékkel díszíthetjük.
Ez körülbelül 500 kalóriás étkezés. Vigyázni kell az arányokra, mert attól függően, hogy milyen típusnak felelünk meg, szénhidrát-, fehérje- vagy egyensúlytípus, az arányok mások lehetnek mindenkinél.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: