Házaló fazék rovatunk vendéglátója ezúttal a kalotaszegi származású, Kolozsváron élő Albert Bea, aki narancsos, sárgarépás quinoareceptjét osztotta meg velünk. Emellett mesélt a blogjáról, az ételreceptek gyűjtéséről és a főzési szokásairól.

Házigazdánktól megtudtuk, hogy kiskorától kezdve szeretett az ételek tálalásával foglalatoskodni. Míg édesanyja elkészítette az ételt, addig ő megterítette az asztalt. A tálalás művészetét kreatív folyamatnak tekinti, amivel az ételt is megtiszteli és azokat az embereket, szeretteit is, akiket vendégül lát. A főzés és a tálalás során rádöbbent, hogy ismert alapanyagokból új, ízes világot hozhat létre, és attól függően, hogy az alapanyagokat milyen arányban használja fel, teljesen új ízélményt varázsolhat az asztalra.
Fakanálforgatónk sokszor használja a hagyományos konyha elemeit. Nagyon sok olyan alapanyag, zöldség, fűszer van, amit a kalotaszegi falu ízvilágából merít, és a kolozsvári konyhájában is ezekkel dolgozik. Amióta Kolozsváron él, felfedezte a világkonyha sajátos ízű nyersanyagait, és azokat is kipróbálja. Az ismert, természetes alapanyagokat használja, és olyan fűszereket is, mint a rozmaring, fahéj és kömény.
Bea elmesélte, hogy nincs kedvenc ételfogása, a gyorsan elkészíthetőeket szereti. Napi nyolcórás munka mellett arra törekszik, hogy mindennap főzzön. Olyan ételeket készít, amelyek csomagolhatók és könnyedén szállíthatók, fogyaszthatók. Persze a bonyolultabb műveleteket kívánó ételeket is szereti, de ezekre inkább hétvégente kerít időt.
Nagyon fontosnak tartja, hogy az étel friss legyen, ami a mai rohanó világban szerinte luxusnak számít. Esténként próbál időt szánni az ételkészítésre, amire kikapcsolódásként, feltöltődésként tekint. Míg a konyhában tevékenykedik, van ideje végig gondolni aznapi tevékenységeit, és megtervezni a következő napját. Általában nem követi a receptekben leírt mennyiségeket, és kreativitásának is teret enged. Elárulta, jó, ha olvasunk recepteket is és követjük a gasztrotrendeket. Ételkészítéskor ő a kísérletező és új receptekkel próbálkozó kategóriába sorolható.
Szerinte a főzés egyéni, önismereti és a kiteljesedést segítő folyamat. Elmesélte, nagyon szereti megvendégelni az ismerőseit, barátait, viszont egyedül szeret tevékenykedni a konyhában. Főzött csapatban is, és szerinte annak is megvan a maga hangulata. Nagyon érdekes élmény lehet minden főzésben részt vevő számára, mert ezáltal teljesen más világba csöppenhet.
Vendéglátónk mindig is nagyon irigyelte azokat az embereket az ismerősei körében, akik finomabbnál finomabb, habos, krémes süteményeket tudtak varázsolni az asztalra.
Különösen ajánlotta nekünk az édesanyjától, nagymamájától tanult disznótoros káposztaléből készült levest, ami téli ételfogás és disznóvágás alkalmával szokták elkészíteni. Becsempészte ezt az ízvilágot a kolozsvári konyhájába. Ha ezt készíti, akkor eszébe jutnak az illatok, az arcok, a nap, amikor az egész család együtt volt.
Házigazdánk szorosan kapcsolódik a gasztronómia „kincseihez”. Elárulta, hogy öt éve elindította az Egyél szépen közösségi felületet, ahova fényképeket tölt fel az elkészült ételfogásairól, hogy inspirálja azokat, akik kreatívan szeretnének főzni. Kiderült, hogy van egy ugyanezzel a névvel működő blogja is, amelynek célja közelebb vinni az olvasókat az ételkészítési folyamathoz. A szintén azonos nevű Instagram-oldalán pedig a következő bejegyzés, vagy képmegosztás már a négyszázadik lesz. Bevallotta, hogy nem gondolta volna az elindításakor, hogy ennyire hosszú életű lesz. Az évfordulóra meglepetésekkel készül, amelyeket ottjártunkkor még nem szeretett volna elárulni.

Sárgarépás, narancsos quinoa

Hozzávalók (2 fő részére):
• 15 dkg quinoa
• egy kisebb tonhalkonzerv
• egy közepes sárgarépa
• vaj (ízlés szerint)
• narancsszeletek ízlés szerint

Elkészítés:
A quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben kell megfőzni, és a lecsepegtetett tonhalkonzervvel összekeverni. A sárgarépát pálcikákra kell felvágni és néhány percig vajon karamellizálni (annyira, hogy megpiruljon, de ropogós maradjon), végül pedig a narancsszeleteket négybe vágni. Ezután már csak az esztétikus tálalás következik.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postacímünkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: