Receptlesőben hallgatóinknál és olvasóinknál
Az Agnus Rádió és a Szabadság napilap közös rovata

Nagy Gábor, aki az ezermester jelzőre is méltó lehetne, látott vendégül minket legutóbb. Megosztotta velünk, hogyan került vissza Kolozsvárra a bogárhátú Volkswagennel, és hogy mennyire jártas a konyhában, de elárulta a zsírban kifőzött nyerscsülök és a majonézes salátás krumpli receptjét is.

Vendéglátónk zenelíceumban tanult, a főhangszere a brácsa volt, viszont amikor leérettségizett, nem érzett magában elhivatottságot a zene iránt. Ettől függetlenül áldásként éli meg, hogy zenét tanulhatott, és ennek kapcsán megismerhette feléségét is, Nagy Ibolya szerkesztőt.

A kétkezi munkát is nagyon szereti, elsajátította a faesztergályos szakmát, amit a mai napig nagyon szeret. Véleménye szerint külön közeg a művészeké. 1989- ig a marosvásárhelyi filharmóniának a közönségszervezője volt. Ezt a hivatását külön élményként élte meg egészen a fekete márciusig, amikor a feleségével együtt eltervezték, hogy Magyarországra mennek a bogárhatú Volkswagennel.

Véletlenek nincsenek, végül nem jutottak el Magyarországig, mert a felesége Kolozsváron kapott egy nagyon jó állásajánlatot, amit nem utasított vissza, így a nagyvárosban maradtak.
Megtudtuk, hogy nemcsak a munka, hanem a kolozsvári barátok miatt döntöttek végül a kincses városban maradás mellett. Gábor közönségszervezőként dolgozott a Kolozsvári Magyar Operában, a felesége, Nagy Ibolya pedig szintén itt, mint korrepetitor.

Arra a kérdésünkre, hogy volt-e különbség a marosvásárhelyi és a kolozsvári közönségszervezői munkája között, elmondta, hogy nem különbözött a két munka, mert ugyanazt az utat járta mindkét esetben. A marosvásárhelyi közönségszervezői munkája során nehezebben tudta megszervezni a turnékat, az akkori kommunizmus miatt. Kolozsvári közönségszervezői tevékenységét pedig másfél éven keresztül hűen végezte, de aztán egy konfliktus miatt az operával való együttműködése véget ért.

Fantáziáját szabadon engedte és vállalkozásba kezdett. Neki köszönhetjük a pattogatott kukorica gépeknek az elterjedését Kolozsváron. De egyik barátjával közösen burkolólapok készítésébe is belefogtak.

2004 – ben a művészet iránti elhivatottságát is szerette volna kifejezésre juttatni, ezért rajzolni, festeni kezdett. Előszeretettel alkalmazza a Tiffany technikát is, jelenleg ez a szenvedélye.

Házigazdánk viszonylag korán elkezdett főzni, mert amikor a szülei nem voltak otthon, ő főzött a testvéreinek. Megtudtuk, mindig is szeretett magának, feleségének és a barátainak főzni.
A hagyományos ételek elkészítését részesíti előnyben inkább, sok újítással nem próbálkozik. Ha mégis, akkor nagyon mértéktartóan. Vallja: tudás, tapasztalat és hagyomány jellemzi a már bejáratott recepteket. Egy jó paszulyleves is pont olyan jó tud lenni, mint a legbonyolultabb marhabélszín.

Fakanálforgatónk szerint úgy rontunk el leginkább egy ételfogást, ha nem figyelünk rá kellőképpen. Vele is előfordult már, hogy bent felejtette a húst a sütőben és szénné égett. Hagyományos fűszereket használ, illetve egy svédországi fűszerkeveréket. A kedvence a kapor, a csombor és a tárkony. Azokat a fűszereket szereti, amelyeket ő is termeszthet, mint a bazsalikom, citromfű, rozmaring.

Elárulta, hogy a desszertek készítését átengedi a feleségének, mert nem szereti az édes süteményeket. Házigazdánk szemében a főzés a mosoly és jó étvágy forrása, étkezés közben és utána is.

Zsírban főzött nyers csülök majonézes krumplival 

Hozzávalók:

  • 1 hátsó csülök
  • 3 kk. só
  • 2 kk. őrölt kömény
  • 1-2 db. főtt krumpli (személyenként)
  • saláta
  • Majonéz (hagyományos majonéz) hozzávalói: 1 kanál mustár,1 tojássárgája, olaj szükség szerint.

Elkészítése:

A csülköt bőrén bekockázzuk, kevés sóval és sok köménnyel bedörzsöljük. Körbepirítjuk disznózsíron, fazékba tesszük, amelyet annyi zsírral, felöntünk, hogy ellepje, lefóliázzuk, megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson.

Addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús. A krumplit megfőzzük, megtisztítás után feldaraboljuk és összekeverjük az általunk elkészített majonézzel és a darabokra tépett salátalevelekkel, tetszés szerint fűszerezzük.

Szerkesztő: Bálint Enikő
Fotók: Deák Anita és Nagy Gábor

Please follow and like us: