Vendéglátónk Gödri Csilla, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem PR-felelőse osztotta meg velünk a különböző zöldségekkel újragondolt csirkecurry receptjét. Mesélt főzési élményeiről, ízvilágáról, utazásokról és a főzés öröméről.

Csilla a fakanálforgatás alapjait otthon tanulta az édesanyától, aki szeretett a konyhában tevékenykedni. Vendéglátónknak is innen ered a főzés iránti szeretete. Visszaemlékezett nagymamájára is, aki kiváló vendéglátó volt, és mindig olyan ételeket varázsolt az asztalra, hogy öröm volt a megterített asztalhoz leülni.
Házigazdánk egyedül szeret főzni, a végeredményt aztán nagy szeretettel megosztja másokkal. Esetében a főzés szeretetnyelv is, olykor ezzel fejezi ki érzéseit mások iránt. Kiderült, hogy a hozzá látogatókat vagy azokat, akikkel szeret együtt lenni, nagyon szívesen beengedi a konyhájába. Az is különleges élmény, amikor valakivel közösen főzhet. Régebben szerveztek közös estéket a barátokkal, amikor együtt főztek, elfogyasztották, utána pedig filmet néztek. Volt időszak, amikor vacsora csataszerűen a barátaival egymás ízvilágával ismerkedtek.

Elárulta: nagyon izgalmasnak tartja a keleti ízvilágot. Kiskorában a hagyományos konyha receptjeit kóstolhatta meg, később aztán, az egyetemi évei alatt ismerkedett meg a keleti ízvilággal. Először vendéglőben fogyasztott különböző kínai és indiai fogásokat. Az indiait a csípőssége miatt szereti. Arra törekszik, hogy minél több nemzetnek megismerje a konyháját, és reménykedik abban, hogy el is jut majd ezekbe az országokba, hogy ott is megkóstolhassa a helyi specialitásokat.

Ha már ízvilágról kérdeztük, elmesélte, hogy a külföldre utazásai alkalmával igyekszik a meglátogatott ország sajátos fűszereiből is hozni. Törökországi látogatásáról csípős paprikával, egy másik országból pedig sáfránnyal és különböző fűszerkeverékekkel tért haza. Kedvenc fűszere a csípős paprika, ez nem hiányozhat a konyhájából. Előszeretettel használja még a rozmaringot, a köményt, a curryt. Elárulta, hogy van egy titkos fűszerkeverék-hozzávalója, amit szinte minden ételfogásba becsempész, a sózott darált paprika. Előfordult már vele, hogy elrontotta az ételt és a darált paprikával fel tudta javítani.

Vendéglátónk általában délután, estefele vagy szabadidejében főz. Fontos számára, hogy meleg és saját készítésű ételt fogyasszon. Kedvenc ételfogásai közé tartoznak az indiai ételek, így velünk is indiai receptet osztott meg. Szereti a gyorsan összerakható és egyszerű recepteket, mint például a carbonara spagettit és ennek különböző változatait, tehát bármilyen tejszínes tésztát.
Az egyik gyerekkori kedvence a málnahab. Amikor erről mesélt, eszébe jutott szeretett nagymamája. Mesélt arról, amikor friss málnát szedtek a kertből a nagymamájuknál. Nagy élmény volt, amikor a nagymama elővette a mixert és elkészítette málnából és tojásból a málnahabot. Egy idő után nekik is megtanította. Ha a nagymamájánál jár, mindig eszébe jut ez az emlék.

Csilla számára nagyon meghatározóak voltak a nyarak, amikor a tanárnő édesanyja otthon volt, és tanította őt főzni. Egy füzetbe össze is gyűjtötte neki a recepteket, így azt eleinte mindig visszalapozhatta. Ma már az interneten keresi a recepteket. Megtudtuk, hogy a telefonján két applikáció is magyar és angol nyelvű ételrecepteket ajánl neki. Az ételeket általában saját elgondolása, és kreatív ötletei szerint készíti több recept elolvasása után.

A főzés számára egyfajta meditáció, kikapcsolódás. Amikor hazaér a munkából, vagy akár egy program után, bemegy a konyhájába, előszedi a hozzávalókat, és elkezd ételt készíteni. Ilyenkor kikapcsol az agya, állítja, de nem teljesen, hiszen kavargatás közben tud gondolkodni. Szerinte a főzés nagyon jó módszer arra, hogy az ember kitisztítsa a fejét.

Újragondolt csirkecurry

Hozzávalók:
• 1-2 evőkanál olaj
• 1 fej fehér hagyma
• 2 gerezd fokhagyma (5 is lehet, ízlés szerint)
• 2 cm friss gyömbér
• 4 evőkanál sűrített paradicsom
• 1-2 evőkanál tikka masala fűszerkeverék
• 1 édesburgonya
• 2 gomba
• 1 paradicsompaprika
• 100 ml kókusztej vagy ugyanezzel egyenértékű főzőtejszín
• 200-300 ml víz vagy csirkealaplé
• 350 gr csirkemell
• édes fűszerpaprika, csili, római kömény, curry ízlés szerint

Elkészítés:

Először felaprítjuk a hagymát és megdinszteljük. Lehetőség szerint kókuszolajban, de ki mivel dolgozik, azt használja. Ezután beletesszük a fokhagymát és a gyömbért. Amikor ezek kicsit megpárolódtak, hozzáadjuk a felaprított csirkét, utána a gombát, a paprikát és az édeskrumplit. Édes fűszerpaprikával, kevés csilivel, őrölt római köménnyel és curryvel megfűszerezzük. Szórhatunk rá koriandert is. Hozzáöntjük a paradicsompasztát, a kókuszkrémet és a vizet. Ízlés szerint lehet dobni bele még csirkeleveskockát, tikka masala fűszerkeveréket vagy csirkeleves-alaplét használni víz helyett. Amikor elkészült, vagy amikor már 10-15 perc múlva kész, akkor főzhetünk hozzá rizset köretnek.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postacímünkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

 

Please follow and like us: