Az Agnus Rádió és a Szabadság napilap közös rovata

A Magyarfenesről származó Gyurka Krisztina osztotta meg velünk bográcsban készült pacalos körömpörköltreceptjét és mesélt a közös főzés örömeiről, saját ízvilágukról.

Vendéglátónk könyvkötő a Misztótfalusi Kis Miklós Református Sajtóközpontban. A nagyon régre visszanyúló hagyományokkal rendelkező szakmáját szépnek tartja ugyan, de úgy véli, nem könnyű mesterség. Először úgy gondolta, hogy aki el szeretné sajátítani és meg van hozzá a kellő kézügyessége, az könnyen megtanulhatja a könyvkötést, de idővel rá kellett jönnie, hogy ez sajnos nem így van. Ügyes kezeket, türelmet és odafigyelést igényel a munkája – árulta el. Megtanulta, hogy a kis mulasztások is eredményezhetnek nagy hibákat. Ha egy ív máshova kerül, a könyvet nem lehet megmenteni.
Egy könyvet nem, de egy ételfogást meg lehet menteni. Krisztina mesélt nekünk a közös főzés és kóstolgatás öröméről. Mindenkinek más az elképzelése az ételek ízvilágáról, ez így van Krisztina családtagjainál is. Elmondta, ha egy fogás kapcsán valakinek hiányérzete támad, azt mindig megbeszélik és közösen alakítják az ízeket.

Házigazdánk előszeretettel készít húsos fogásokat. Esetükben érvényes az a mondás, hogy húst hússal esznek. Véleménye szerint egy finom, jellegzetes ételnek a hús alapozza meg az ízét. Mesélt arról is, hogyan szokták ízesíteni a húsokat. Úgy véli, minden pörkölt alapja a hagyma. Felidézte azt az időszakot, amikor még tartott a hagymával készülő ételfogásoktól. De aztán az anyósától megtanulta, hogy a hagyma adja meg az ízét a különböző ételeknek. Mintha varázszöldség lenne, Krisztina a padlizsánkrémet se tudja elképzelni nélküle. Különböző zsírokkal, és olajokkal szokott főzni, a körömpörkölthöz sertészsírt használt.

Mártogatós ételfogásokhoz a krumplit vagy makarónit, bécsi szelethez pedig a mexikói salátát ajánlotta. Elárulta, hogy a majonézes krumpli, a krumplisaláta tavasszal nagyon népszerű náluk, amikor friss a retek, a saláta. Ilyenkor a krumplit zöldhagymával együtt főzik meg, és ezt az alaplevet adják a krumplis ételekhez.

Vendéglátónk elmesélte, hogy tizenöt éves korától főz, mivel az édesanyja három váltásban is dolgozott, és a testvéreivel be kellett segíteniük a háztartási teendőkbe. Az anyósától tanult a nagy családra főzni nagyobb adagokat. Ő volt, aki bátorította abban is, hogy ne féljen a mennyiségektől – tudtuk meg. Elmondta még, számára fontos, hogy jól sikerüljenek az ételek, mert az ebéd hangulata is más, ha ízlik az elkészített ételfogás. Úgy gondolja, hogy a közös ebédek és összejövetelek jobban összehozzák az embereket, és erre szükség van a mai világban.

Házigazdánk mesélt legelső főzési próbálkozásáról is, amikor a zöldpaszulyleves elkészítése volt a cél. Attól tartott, hogy a rántás csomós lesz, de nem így történt. Persze azért fakanálforgatónk is hibázott már a konyhában. Megtudtuk, hogy egyszer a krumplipürét úgy felengedte tejjel, hogy aztán nem lehetett megenni. De kreatív volt, és gyorsan kitalált helyette valamilyen más köretet.

Krisztina általában hétvégeken vagy ünnepnapokon szokott közösen főzni a családjával, szeretteivel. A hétköznapokon – nem naponta – egyedül szokott főzni, de jobban szereti, ha közösen főznek, mert úgy érdekesebb.
Szerinte a bográcsost hat-tíz főre érdemes készíteni. Bográcsos készítésekor általában valamit ünnepelnek. Ilyenkor összegyűl a család és a barátok, mindenkinek megvan a maga feladata a bográcsos elkészítésében. Bevallotta, hogy a körömpörköltet nem tudná elkészíteni a férje nélkül, és hálás a segítségért a nagy családjának.

Bográcsban készült pacalos körömpörkölt

Hozzávalók:
• 6 sertésköröm
• 900 gr előfőzött pacal
• 2 evőkanál zsír
• 3 fej hagyma
• 3 paprika
• 0,5 liter paradicsomlé
• egy nagy kanál édes őrölt paprika
• 5 gerezd fokhagyma
• egy kiskanál bors
• egy kanál só
• víz (szükség szerint)

Elkészítése: az első lépés a sertésköröm felszabdalása, mint ahogyan a kocsonyához valót szokás. Ezt követően a felaprított hagymát zsírban üvegesre kell pirítani, utána hozzáadni a felaprított paprikát is. Ekkor jöhet a köröm hozzáadása. Az őrölt paprikát is azelőtt kell hozzáadni, mielőtt még vízzel felengednénk, akárcsak a sót és a borsot. Végül mindezeket felöntjük vízzel. A körömnek sok időre van szüksége ahhoz, hogy megfőjön. Mindegyre meg kell kavarni (de nem szükséges mellette ülni).

Amikor már puha, de még nem vált el a csonttól a hús, hozzá kell adni a pacalt, és vizet kell önteni rá, ha szükséges. Akkor lesz kész, ha a hús leválik a csontról. Ilyenkor adhatunk még hozzá sót és borsot.
Amikor készre főtt a köröm és a pacal is, hozzá kell adni a paradicsomlevet ízlés szerinti mennyiségben. Nokedlivel vagy krumplival lehet tálalni.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: