Házaló fazék rovatunk vendéglátója a magyarországi származású Tar Virág, aki a hagyományos mákos guba receptjét osztotta meg velünk. Emellett mesélt Erdélybe látogatása és későbbi ideköltözése mikéntjéről, főzési szokásairól és annak jelentőségéről az életében.

Házigazdánk a középiskola befejezése után néprajz szakon folytatta tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, és ösztöndíj program keretében utazott Erdélybe, itt végezte szakmai gyakorlatát. Azonnal elvarázsolta a táj szépsége, Erdély kulturális öröksége és a gasztronómia. Úgy döntött, hogy itt vállal munkát. Először Válaszúton kezdett el dolgozni, és már egy éve a kincses városban tevékenykedik.
Szereti Kolozsvár épített örökségét, történeti sokszínűségét, ami az építkezésben is megmutatkozik. Tetszik, hogy ha a Bánffy-palota előtt állva a Wesselényi utca irányába néz, akkor látszanak a dombok. Ilyenkor, nyáron zöldbe borulnak, és azt az érzetet keltik benne, hogy nagyon közel van a természet, miközben az épített környezet veszi körül. Virág nagyon szereti azokat a közösségeket, amelyek körülveszik, legyen az iskolaközösség, kocsmaközösség, egyházi közösség. Ezeket mind erős megtartó erőnek látja.

Házigazdánktól megtudtuk, hogy előző munkahelyén ebédet is kapott, ezért nagyon meghatározó volt számára az az ízvilág, amit ott kóstolt, főleg a levesek esetében. Azóta próbálkozik új fűszerek használatával is. Szereti a krémleveseket és nagyon sok zöldséget fogyaszt, akár nyersen is.

Elárulta, hogy az alapokat az édesanyjától tanulta, mai napig felhívja, ha szüksége van receptötletre. Visszaemlékezett azokra az időkre, amikor megtanulta, hogyan kell felaprítani a zöldségeket, miben áll a pirítás, dinsztelés, habarás. Ezt a tudást naponta használja kolozsvári konyhájában, és hálás érte. Véleménye szerint az édesanyja nagyon finom süteményeket készít, és örül annak, ha bármikor megkóstolhatja.
Vendéglátónk egyik kedvence a mákos guba, azért is osztotta meg velünk ezt a receptet, mert ritkább a mákos főétel. Virág nem desszertként fogyasztja, inkább második fogásként tálalja fel egy kiadós leves után. De desszertként is megállhatja a helyét, ha a tetejére tojáshab kerül, vagy barackkal, eperrel megbolondítja.

Mára már megvannak a saját főzési szokásai. A családja többi tagjához hasonlóan nem fogyaszt húst. Elmesélte, hogy a koronavírus-járvány alatt rendszeresen főzött magának, és rájött, hogy zöldségekből is nagyon finom, ízletes és igazán laktatós fogásokat lehet készíteni. Azóta is kísérletezik különböző zöldségreceptekkel. Vendéglátónk mostanában a sós dolgokat részesíti előnyben. A krémlevesek is nagy kedvencei, akár gombából, akár zöldhagymából, zellerből készülnek. Vendégeinek előszeretettel készít fűszeres sült csicseriborsót zellerrudacskákkal, fokhagymástejfölbe mártva.

Virág szeret időt szánni a főzésre, ezért legalább hetente egyszer készít nagyobb adag ételt, és azt naponta valamivel színesíti. Például a levest első nap lenmagpehellyel fogyasztja, második nap plusz fűszert ad hozzá, harmadik nap ecettel savanyítja. Szerinte mindennap lehet változtatni ugyanazon leves ízén. Ezt a módszert nekünk is ajánlotta.

Fakanálforgatónk elárulta, hogy nagyon megkedvelte az erdélyi ízeket. Amióta megkóstolta az itt készített töltött káposztát, azóta ő is úgy készíti el, még a magyarországi otthonában is. Megtanulta, hogy sokkal bátrabban lehet fűszerezni, mint ahogyan azt ő otthonról hozta. Mosolyogva mesélte, hogy bátrabban használja a kaprot, csombort is, amelyek ma már nélkülözhetetlenek számára.

Úgy véli, sokféle készség kell a főzéshez, mert át kell látni az egész főzési folyamatot. Úgy is tekinthetünk rá, mint egy projektre. Aki nem szokott, és nem is szeretett főzni, viszont szereti a projekteket, azoknak is ajánlja a főzés kipróbálását. Érdekesnek tartja a főzési előkészületeket és az alapanyagok beszerzését. Jó érzés a piacon ugyanattól a kedves nénitől beszerezni a zöldségeket. Szerinte a főzés lehet közösségi program is, összehozhat embereket. Ugyanakkor tekinthető folyamatos várakozásnak is, hiszen nagyon sokszor új recepteket kipróbál, de nem biztos a végeredményben, ami izgalmassá teszi a főzést. A másik fontos dolog szerinte a pontosság, ezért ha egyszer jól sikerült egy étel, akkor ajánlja lejegyezni az elkövetkező alkalomra.

Mákos guba Tar Virágtól

Hozzávalók:
• 15-20 kifli vagy szárított kalács
• 1 liter tej
• 15 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 5 tojás
• 1 fél citrom héja
• 15 evőkanál darált mák

Elkészítés:

Felvágjuk a kiflit, és tepsiben megszárítjuk. A gyorsított változat érdekében
a felvágott kiflit rakjuk be kis időre a sütőbe, viszonylag alacsony hőfokon, hogy ropogós állagúra száradjon. Közben kenjük ki a jénai tálat vajjal vagy margarinnal, a tejet forraljuk fel, és hagyjuk hűlni 10 percig.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és keverjük össze. Ha kevesebb cukrot teszünk a tejbe, akkor csorgassunk bele mézet, aranyszínű öntetett kell kapnunk.

Tegyük az első réteg kiflit a tálba, szórjuk meg mákkal, és öntsük rá az öntetet. Rétegezzük ezeket amíg elfogynak a hozzávalóink, a tálba rétegzett alapanyagokat tegyük a sütőbe, és fél óra alatt, 150-200 fokon készre sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő
Fotó: keménytojás.com

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postacímünkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: