Virtuális házigazdánk, a hóstáti származású, nyugdíjas éveit töltő Jankó Anna osztotta meg velünk pudingos piskóta receptjét, de mesélt főzési szokásairól és családjáról is.

Anna néni 38 évet dolgozott a Kerekdombi Református Egyházközség kántoraként. Szeretett dolgozni a háziasszonyi teendői mellett, amikor tudott, bekapcsolódott az egyház tevékenységébe is.

Vendéglátónk gyerekkora óta szeret sütni-főzni. Visszaemlékezett arra, amikor édesanyjának besegített a konyhában, és nem csak ott, mert kertes házban laktak, és mindig akadt teendőjük.
Édesanyjától leste el a hagyományos ételek elkészítésének mikéntjét, de azért változtatott is a főzési szokásain. Több személynek, családnak főz, és megpróbál mindenki ízlésének eleget tenni.
Véleménye szerint ma az internet világában az ember millió receptet találhat (például levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez), és kedvére válogathat. Ez tetszik neki, hiszen óriási könnyebbség egy
háziasszonynak.

Mesélt nekünk a kedvenc süteményeikről, egyik kedvencük a darázsfészek, de szeretik az almás süteményeket is. Előszeretettel készít fánkot, híg palacsintát és lángost is. Ahogyan ezekről mesélt,
szinte érezni lehetett a levegőben a kihűlt darázsfészek és fánk illatát. Hátha egyszer mi is megkóstolhatjuk!

Anna néni szereti a nyugdíjas éveit, és kihasználja az ezzel járó szabadidőt. Szeret főzni, sütni a délelőtti órákban, amikor a családtagjai dolgoznak, és az unokái sincsenek otthon. Lányunokájával
szoktak közösen tepertős pogácsát készíteni. Amikor erről mesélt jóízűen felkacagott, mert eszébe jutott, hogy fiúunokája ilyenkor mindig figyeli őket, hol tudna besegíteni. Felidézte azokat a nyári
napokat is, amikor elteszi a spenótot, a sóskát és lecsóféléket. Jólesik neki ezekkel foglalkozni, hiszen télen csak ki kell venni a hozzávalókat a fagyasztóból.

Azoknak a háziasszonyoknak ajánlja ezt a piskótareceptet, akiknek sűrűek a mindennapjai és kevesebb idejük jut az ételkészítésre. A fánksütést inkább a tapasztalt háziasszonyoknak ajánlja, mert több időre és energiára van szükség hozzá. Elárulta, hogy amikor főzni szokott, mindig az unokái jutnak az eszébe, értük megtenne mindent. Olyan ételfogásokat készít, amit ők is szeretnek, és mosolyt csalhat velük az arcukra, ami hatalmas boldogság számára.

Pudingos piskóta

Hozzávalók:
• két tojás
• 10 dkg vaj vagy 1 dl olaj
• 1 csésze cukor
• 2 csésze liszt
• 2 kanál kakaó
• 1 csomag sütőpor
• citromhéj vagy vaníliapor
• 2 különböző ízű puding (ne kakaós legyen)
• 1 csésze tej
• 2 dl tejföl
• 1 dl natúr joghurt
• 15 dkg porcukor

Elkészítés:

Főzzük meg a pudingokat, és amíg hűlnek, addig állítsuk össze a masszát. A két egész tojást a puha vajjal vagy olajjal és egy csésze cukorral keverjük össze. A sütőport adjuk a liszthez, utána pedig felváltva adagoljuk a lisztet és a tejet (lehet nyugodtan mixerrel, mert sokkal hamarabb végzünk) a cukros tojásos vajhoz. Végül tegyük bele a két kanál kakaót, és keverjük el.

Az egészet öntsük olajozott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, és a kihűlt pudingokat kanalazzuk rá erre a masszára, hogy színes legyen a végeredmény. Lehet vaníliás, citromízű, gyümölcspuding is ízlés szerint, a lényeg, hogy tarka süteményt kapjunk.

Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 30 percig kell sülnie a tésztának. Érdemes azért szúrópróbával leellenőrizni, mert a massza kis mennyisége miatt gyorsan átsül. Amíg a sütőben van, 2 dl tejfölt és 1 dl joghurtot keverjünk el 15 dkg porcukorral, és kenjük a meleg süteményre.

A masszába tehetünk még meggyet, barackot, cseresznyét, epret is, bármilyen gyümölccsel ízesíthető. Ha nem akarjuk kakaósra hangolni, akkor tegyünk bele két kanál liszttel többet.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: