Dr. Kassay Réka látott vendégül minket és mesélt a szakmáiról, családjáról és a hamarosan következő ünnepek egyik sokunk számára kedvelt mézeskalács nem mindennapi elkészítéséről.

 

 

Bevallotta, hogy szüleitől mintaként hozta magával a tanári pálya felé való orientálódást és áldásként éli meg, hogy a fiatalok körében megtapasztalhatja a munkája gyümölcsét. Az egyetemen oktatott tantárgyain kívül animációs témákban végez kutatásokat és különböző workshopokat tart. Sokszínű egyéniségének köszönhetően jelenleg az Életfa Családsegítő Egyesület irodavezetője is.

Családanyaként azt is elárulta, hogy a szakmáinak köszönhetőem kevés időt tud szánni a főzésre, viszont amikor ideje van, akkor közösen a férjével és a kisfiával készítenek különleges ételfogásokat. Házigazdánk kedvenc ételfogásai közé tartoznak a krémlevesek, rakott ételek és a desszertek. Gyerekkora óta készít tortákat és kihangsúlyozta a közös munka örömét, hiszen majdnem minden héten muffint készítenek a kisfiával.

A hivatásait tökéletesen össze tudja hangolni a sütéssel, főzéssel, hiszen az első sikeres animációja mézeskalács figurákból készült. Vendéglátónk a főzésbe is be tudja csempészni az animációt és el tudja képzelni, hogy az elkövetkező generáció minőségi animáción cseperedjen fel.

Mézeskalács ősszel
Hozzávalók (2 adaghoz):

1 kg. liszt
3 tojás
300 gramm vaj
1/ 4 liter méz
150 gramm porcukor
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
1 teáskanál szó
dabikarbóna

Diszítéshez:
napraforgómag
szárított cseresznye
gyümölcszsele
mandula

Elkészítési idő: körülbelül 50 perc

Elkészítése:

Egy nagy fazékban össze kell kavarni a lisztet, mézet, tojást, vajat, mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónátót. Ezután össze kell gyúrni a tésztáját és kinyújtani kevesebb, mint egy centire,

majd különböző formákkal kivágni.

Ezeket követően ki kell díszíteni szárított gyümölcsökkel és betenni a sütőbe.

Sütés után meg kell várni, hogy kihűljön és utána zárt dobozban tanácsos tárolni, hogy puha maradjon.

Ez a recept ma reggel 6 óra 45 perckor hangzott el az Agnus Rádióban, újra lehet hallgatni a szerda Déli Magazinműsorban 12 óra 15 perckor. Ugyanakkor megtalálható a Szabadság napilap Életmód mellékletének hasábjain is, valamint a szabadsag.ro oldalon, elektronikus formában. Keressenek meg minket és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elkészítési módját! Mi ellátogatunk az Önök konyhájába!

Riporter: Bálint Enikő
Fotó: Deák Anita

Please follow and like us: