Receptlesőben hallgatóinknál és olvasóinknál
Az Agnus Rádió és a Szabadság napilap közös rovata

 

Vincze László és felesége Vincze Csilla-Mária látott vendégül minket legutóbb. László, aki a kincses városunk kulturális életének fellendítésén fáradozik, és felesége Csilla-Mária a Báthory István Elméleti Líceum földrajztanára kéthagymás döblec és a tehéntúrós lepény receptjüket osztotta meg ottjártunkkor.


Vincze László jelenleg művelődésszervező, szakreferens az EMKÉ-nél, a Györkös Mányi Albert Emlékházban dolgozik, emellett bábozási szenvedélyének is hódol, felesége pedig a Báthory-líceum tanára már 26 éve. Elmesélte, hogy pedagógiai indíttatás szüleitől származik, akik szintén tanárként dolgoztak Maros megyében. Eleinte történelem tanár szeretett volna lenni, de a történelem szakra nem sikerült a felvételije, s időközben arra is rájött, hogy jobban szereti a földrajzot.

Csilla szerint a pedagógusi az egyik legszebb hivatás és a legjobb hozadéka, hogy állandóan fiatalon tartja az embert, mert nem lehet lemaradni a diákoktól. Napirenden kell lenni a problémáikkal és azzal, minek örülnek, mit hallgatnak, olvasnak. Úgy érzékeli, hogy ha lemarad, szakadék keletkezik tanár és a tanítványai között, és nem fogja tudni megtalálni velük a közös hangot. Szerinte a kulcs a diákokhoz, hogy odaadással és odafigyeléssel kell szeretni őket. Csilla bevallotta, hogy nem tudja, milyen nehézségei lehetnek a hivatásának. Arra emlékszik, hogy a kezdő osztályokkal több a probléma, időigényes a megszelídítésük. Fontos számára, hogy megtapasztalják, hogy játszva, érdekesen is lehet tanulni. Legnagyobb elégtétele, hogy szinte észrevétlenül telik az idő a földrajzórán. 

Csilla szeret főzni és új dolgokat kitalálni, amit nem mindig díjaznak a családtagjai. Szeret felfedezni, és örül annak, hogy ha a tányérból minden elfogyott.

Megtudtuk, fakanálforgatónk édesanyjával is főzött gyerekkorában, de mesélt legelső házas főzési élményéről is. Az ételfogás húsleves volt, amit kuktában készített úgy, hogy nem ismerte a kuktát. Mikor levette a gáztűzhelyről, a fedelét is leemelte volna, de nem sikerült. Addig erőltette, míg a leves a padlón landolt. A férje mellett azt is megtanulta, hogy a rakott krumplit kolbásszal kell elkészíteni.

Mivel két éve nem eszik húst, kétféleképpen szokta elkészíteni az ételfogásokat. Hangsúlyozta, hogy oda kell figyelni a szervezetünkre. Amióta vegetáriánus lett, megfigyelte, hogy sokkal több az energiája. 

Földrajztanári és egyéb teendői mellett mindig van ideje főzni. Általában szombaton szokott több időt szánni rá. Aznap két, három féle ételfogást is elkészít, amely kitart a hét közepéig. A vegetáriánus fogások elkészítésére elég egy órát, félórát szánni.

Megfigyeltük, hogy vendéglátónk nagyon szereti a különleges fűszereket. A klasszikus fűszereken kívül a mediterrán vidéki fűszerek varázsát is szereti. Nyáron főleg bazsalikomot, zsályát és majoránnát használ. A déli fűszerek közül pedig gyakran római köménnyel, korianderrel, kurkumával és füstölt paprikával ízesít. Nagyon jó húspótló kiegészítők is vannak, mint például a szejtán búzasikérből, ami intenzívebb fűszerezést igényel.

Csilla a legjobban az étel elkészítésének lépéseit szereti a főzésben, például azt, ahogyan elkezd illatozni az étel. Arra jött rá, hogyha szívvel- lélekkel főz, akkor nem lehet elrontani az ételeket.

Vendéglátónk, Vincze László borszakértelmével egészíti ki felesége kulináris tudományát. A tejbegríz kivételével minden ételfogáshoz használnak bort. Szerinte az a bor, amely az ételbe is belekerül, lehet az ételfogás mellé is fogyasztani. Fehér húsokhoz és zöldségekhez inkább fehér bor talál, a vörös húsokhoz a vörösborok, Kadarka ajánlott.

 

Kéthagymás döblec 

Hozzávalók:

 • két fej hagyma
 • egy cikk fokhagyma
 • olívaolaj
 • 40 dkg feketepaszuly
 •  40 dkg sütőtök
 • egy ek. paradicsompüré
 • egy marék bébispenót
 • őrölt római kömény
 • koriander
 • curry
 • chilli

Elkészítése: a tököt felszeleteljük, és apróra felkockázzuk, az egyik hagymát olívaolajon megpároljuk egy cikk fokhagymával. A másik fej hagymát szálasan megvágjuk és egy kanál olívaolajba előremelegített sütőben megsütjük.

A hagymára rászórjuk a fűszereket (koriander, római kömény, indiai curry). Miután a fűszerek kiadják az aromájukat, rátesszük a sütőtököt és a paradicsompasztát egy kevés vízzel a hagymára és 15 percet főzzük. Ezután hozzáadjuk a feketebabot, végül a spenótot.

Tehéntúrós lepény 

Hozzávalók alaptésztához:

 • fél kg. fehérliszt
 • fél pohár cukros tej
 • 1 dkg élesztő
 • 1 tojás
 • 5 dkg megolvasztott vaj

Hozzávalók töltelékhez:

 • egy kg tehéntúró
 • 3 tojás
 • cukor
 • citromhéj

Elkészítése: a fehérlisztet, cukros tejet és a tojást összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, mindezek után a megolvasztott vajat. Kelni hagyjuk. A tehéntúrót, tojást és a cukrot összekeverjük, reszelünk rá citromhéjat. Kizsírozzuk a tepsit, beletesszük a tésztát és ráadagoljuk a tölteléket, és betesszük a sütőbe.

 

Riporter: Bálint Enikő

Fotó:Deák Anita

Please follow and like us: