Szoták Orsolya Budapestről osztotta meg velünk egyik tésztakülönlegességének, a csirkés-sajtos spagettijének receptjét.

Orsolya elmesélte azt is, hogy amikor megtudta, lisztérzékeny és inzulinrezisztenciája van, akkor elkezdett másféleképpen táplálkozni. Fokozatosan lecserélt minden olyan alapanyagot a konyhájában, amelyre alternatívát talált. Hálás azért, hogy egészségesen táplálkozhat. Ha ellátogattunk volna Orsolya konyhájába, akkor gluténmentes lisztet találunk, amit sütéshez, főzéshez egyaránt használ. Elárulta, hogy szeretnek finomakat enni, és ez megalapozza a főzés hangulatát is.

Fakanálforgatónk szerint élmény az evés, az új ízek felfedezése, kipróbálása. Virtuális összekapcsolódásunkkor is lelkesen mesélte, hogy a családja jobban szereti a csirkehúst, mint a sertéshúst, ezért is készült csirkével a sajtos spagetti.

Vendéglátónknak és családjának egyik kedvenc ízét a mogyoró, curry, köménymag keveréke adja. Nyitottak a különböző ízvilágokra, különösen szeretik fogyasztani a citromfű és a gyömbér ízesítésű teákat. Bár mi már a tavaszt várjuk, a hidegebb napokra, valamint betegségekre, megfázásra ezeket ajánlotta nekünk is.

Örömmel mesélt kislányukról, Boglárkáról, aki minden percét lefoglalja, így kevés ideje jut a főzésre. Számára az esti órák alkalmasak az ételkészítésre, ilyenkor a kislányával közösen főznek vacsorát. Együtt énekelnek, mondókákat tanulnak, ezáltal őt is bevonja a főzésbe, amely megfogalmazhatatlan közös élmény számukra. Szerinte a nap egyik legjobb része az, amikor hazaérkezik a férje, és együtt elfogyaszthatják a lányával közösen készített ételfogást.

Csirkés-sajtos spagetti

Hozzávalók:

  • fél kg csirkemell
  • egy csomag spagettialap
  • gluténmentes spagetti
  • egy doboz paradicsompüré vagy fél üveg paradicsomlé
  • 2-3 kanál xilit édesítőszer
  • 5-6 cikk fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 500 gramm sajt
  • só, bors (ízlés szerint)

 

Elkészítés:

A csirkemellet apró darabokra kell felvágni, serpenyőben olajon megpirítani, hozzátenni a spagettialapot, összekeverni és felönteni vízzel.

Ezután hozzá kell adni a paradicsompürét vagy a paradicsomlét, a xilitet és belereszelni a fokhagymát. Amikor majdnem kész, akkor bele kell szórni a petrezselyemzöldet.

Időközben a felforrt vízbe bele kell tenni a gluténmentes tésztát. Amikor megfőtt egy jénai edénybe le kell szűrni és összekeverni a szósszal, a tetejére pedig sajtot reszelni, majd betenni a sütőbe (kb. 15 percre). Tálaláskor lehet szórni rá egy kis petrezselyemzöldet.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: