Az Agnus Rádió és a Szabadság napilap közös rovata

A Nagyszőlősi járásból származó Kocsis Julianna volt ezúttal virtuális házigazdánk, aki egy őszi receptet, a sütőtökkrémlevesét osztotta meg velünk, és mesélt eddigi munkáiról, főzési szokásairól.

Julika elsőként szülőföldjéről mesélt. A Nagyszőlősi járás határ menti régió, félig magyar, félig ukrán lakosságú barátságos vidék. Elmondta: szeretett itt felnőni, sok szép emléket őriz gyerekkoráról. Ungváron is élt öt évet az egyetemi évei alatt, majd Beregszászon kezdődött el számára a nagybetűs élet, amikor elkezdett dolgozni. Ekkor párhuzamosan dolgozott egy magyarországi székhelyű alapítvány beregszászi kirendeltségénél és egy civil szervezetnél, ahol kulturális rendezvényszervezéssel, újságírással és honlapszerkesztéssel foglalkozott. Ezután Budapestre vezetett az útja, ahol a Reformátusok Lapja hetilap állásajánlatát fogadta el, amelyre isteni gondviselésként tekint.

Julika szeret írni. Megtudtuk, hogy egyik kedvence a riport. Szeret ellátogatni egy-egy gyülekezetbe, intézménybe, különlegesebb vagy éppen szokványos helyszínre. Szereti, amikor beszélgethet az emberekkel és ők megnyílnak neki, elmesélik az élettörténetüket. Hiszi, hogy az írásnak hatalmas ereje van. Különlegesnek tartja, hogy valami értékeset és maradandót alkothat. Szerinte az írás amellett, hogy kifejezi a gondolatokat, terápia is lehet, segíthet a felejtésben és gyógyíthatja a fájdalmat.

Házigazdánk sokszínű személyiség, ahogyan a munkája is sokrétű. Kíváncsiak voltunk, munka mellett mennyi időt tud szánni a fakanál forgatására. Kiderült, hogy nagyon szeret főzni, viszont a gyorsan elkészíthető recepteket részesíti előnyben. Nagyon hálás a rugalmas munkaidő miatt, így szinte minden napjának része lehet a főzés. Gondolatban el is repített a konyhájuk asztalához, amelyen gőzölög az étel. Nagy öröm számára, ha valaki jóízűen falatozik a főztjéből, bár eleinte nem gondolta, hogy szeretni fogja a konyhatündérkedést. Az egyetemi évei után főzött először, ami a lakótársának nagyon ízlett. Ezután egyre csak kereste a főzésben az újabb sikerélményeket, ugyanakkor a főzést a gondoskodás egyik kifejezési formájának is tartja. Vendéglátónk szerint fontos a frissen, saját kezűleg készített étel, ezt édesanyjától tanulta. Otthon mindig került leves az asztalra, ami neki nem mindig jön össze, ilyenkor hiányérzete is van.

Kárpátalja egy olvasztótégely ételfogások szempontjából, mivel keveredik a magyar és a szláv ízvilág. Házigazdánk nagyon szereti a szláv konyhát. A borcsnál el sem tud képzelni finomabb ételt. Szerinte felveheti a versenyt a magyar konyhára jellemző húslevessel. A szláv ételfogások közül a pelmenyit (hússal töltött tésztát) és a varenyikit (a krumplis derelyét) ajánlotta még. Az ukrán konyha nélkülözhetetlen fűszere a kapor, így ez Julika konyhájából sem hiányozhat. Szívesen főz krémleveseket, most egy őszi receptet osztott meg velünk.

Sütőtökkrémleves Julika módra

Hozzávalók:

 • 1 kg hokkaido tök
 • 1,5 kg sárgarépa
 • 1 közepes fej vöröshagyma
 • egy ujjnyi gyömbér
 • 2 dl kókusztej
 • 1 l víz, vagy zöldségalaplé
 • 1 ek. vaj
 • 1 csipet bors (cayenne)
 • só ízlés szerint
 • 1 késhegynyi szerecsendió

Elkészítés:

 1. Feldaraboljuk a sütőtököt kis kockákra.
 2. Meghámozzuk a répát, hagymát, gyömbért, amit szintén feldarabolunk.
 3. Megdinszteljük a hagymát (olajban vagy vajban), majd hozzátesszük a sárgarépát és a sütőtököt.
 4. Kavargatjuk, és hozzáöntjük a vizet (alaplevet). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lereszelt gyömbért.
 5. Amint a tök és a sárgarépa puhára főtt, pürésítjük bármilyen mixer segítségével.
 6. Hozzáadjuk a kókusztejet és a szerecsendiót, ha hígabbra szeretnénk, akkor még vizet is tölthetünk hozzá.
 7. Tökmaggal vagy bármilyen pirított maggal díszíthetjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: