A Házaló Fazék rovat eheti vendéglátója Tóth Gödri Iringó, aki egyik kedvenc perui levesének receptjét osztja meg velünk. Házigazdánk sok évig a Filmtett kulturális szervezője volt, újságíró, kritikus, világutazó és lelkes fakanálforgató.

Iringó 18 éves korától folyamatosan ír különböző portálok, sajtóorgánumok számára. Alapvetően kulturális újságírással foglalkozik. Ezt még szülőváro¬sában, Sepsiszentgyörgyön kezdte el, ahol a Háromszék napilap diákmellékletébe írt beszámolókat, színházkritikát, amit később szintén iskolásként a Színpad.ro-nak írt évekig. Filmkritikával azután kezdett el foglalkozni, hogy egyetemre iratkozott, főleg történelmi jellegű filmekről, könyvekről írt ajánlókat. Mára Kolozsvár lett az otthona.

– Nem tudatos döntés volt, én is, mint oly sokan az egyetemisták közül, itt ragadtam. Művészettörténetet végeztem, majd kulturális örökségvédelemből mesteriztem, s már a mesteri alatt elkezdtem a Filmtett Egyesületnél dolgozni. Ott négy évig dolgoztam, most, két napja váltottam, mert az életemben más szakasz következik. Kolozsvárt nagyon szeretem, a doktorim utolsó évében járok, és úgy érzem, életre szóló döntés már, hogy itt maradok – mondta Iringó, majd mesélt nekünk a Filmtettről, ahol nemcsak filmajánlók megírásával foglalkoznak, hanem van adminisztratív munka, különböző pályázatokat írnak, rendezvényeket szerveznek. Csillogó szemmel mesélt munkatársairól, akikkel együtt, csapatban dolgoztak.

– Nagyon szeretek írni, nagyon jó módszer arra, hogy kifejezzem a sok élményt, amelyben részem van – fogalmazza meg Iringó, aki egyébként rajong a kulturális eseményekért, színházba, operába, moziba jár. Áldás számára, hogy írhat ezekről a tapasztalatokról, és hisz abban, hogy ezáltal másokat is meg tud győzni arról, hogy megnézzenek egy jó filmet vagy egy előadást. Vendéglátónk bevallotta: nem egyemberes feladat, amit végez. Voltak olyan időszakok az elmúlt években, amikor heteken keresztül éjszakázott, aztán egy hétvégéjébe telt kipihenni magát.

Főzés közben elmesélte, hogy minden országból, ahol járt, hozott egy-egy fűszert. Általában az emberek tudják róla, hogy nagy világutazó, minden pénzét erre szokta félretenni. Igyekszik taktikázva kiszúrni az olcsó repülőjegyeket. A doktorijának köszönhetően sok nemzetközi konferenciára jutott el. Alapvetően hátizsákos utazó, kis csomagot visz magával és elalszik akárhol, bármilyen hostelben, de hátizsákjában mindig van egy kis hely, hogy hazahozzon különböző érdekességeket.

Temperamentumának köszönhetően minden nap van ideje meleg ételt is főzni. „Eddig úgy dolgoztam, hogy délután öt körül értem haza, úgyhogy öttől fél hétig még lazán belefér megfőzni egy ebédet, de az sem ritka, hogy este tízkor fogok neki a másnapi ebédnek, ami éjfélig el is készül.” Mindeközben megnézi azt a filmet, amiről kritikát fog írni.

Változatos fogásokat készít. Az egészséges ételeket, salátákat, zsírszegény, zöldség alapú ételeket előnyben részesíti, de néha előkapja az igazi székely fogásokat, és nagyon sok keleti ételt is főz. Néhány éve járt Balin, onnan is hozott recepteket, tavaly Peruban volt, most a perui receptek vannak terítéken.

Iringó sokat kísérletezik a fűszerekkel, nekünk is javasolja. Utazásai során megtudta, hogy a mentát például Észak-Afrikában a báránysülttől kezdve a salátákig mindenhez használják. Fűszerezés terén a legfontosabb, hogy nyissunk más konyhák felé, mert Erdélyben az éghajlat miatt is elég szegényes a fűszerkultúra, viszont ma már az üzletekben szinte minden beszerezhető.

Mint kiderült, ritkán nyúl receptekhez, persze azért olykor előveszi nagymamája dobostortareceptjét, és azt úgy készíti el, „ahogy a nagykönyvben meg van írva”. Nagymamájának kézzel írott receptkönyvét mindig szeretettel forgatja ünnepi alkalmakkor. A sütést nagymamájától tanulta, a fakanálforgatás egyéb rejtelmeit édesanyjától. Már egészen kis korában ott volt a konyhában, és ő is részese lehetett a főzésnek. Ha azt mondta hatodikosként az édesanyjának, hogy ma ő szeretne főzni, mindig megengedte, és nem aggódott, hogy lánya főztje ehetetlen lesz.

Számára a főzés kikapcsolódás, lazítás, itt kiélheti kreativitását. Szereti a főzésben, amikor kikísérletezhet egy receptet, és nem mindig követi az elkészítési folyamatot. Nem szokta „mániákusan” nézni a főzőműsorokat, de onnan is merít ötleteket.

Konyhájára jellemző a rendszerezettség és a tisztaság olyannyira, hogy ismerősei néha szóvá is teszik: kissé rendmániás. Iringó szerint a konyha tényleg az a hely, ahol gyorsnak kell lenni, és nem fordulhat elő, hogy „ötletem se legyen, hol van a reszelő vagy a laskaszűrő”. Bepillantást engedett a szekrényébe, ahol százféle fűszer lakozik, elég nagy bajban lenne, ha nem tudná, mi hol van. Mi is bajban lettünk volna, hiszen nem kóstolhattuk volna meg a perui ínyencségeket.

Sopa Criolla

Hozzávalók:

 • 600 gramm marhahús
 • 1 kis üveg paradicsomszósz
 • 1 hagyma
 • házi/bolti paprikakrém
 • oregáno
 • fokhagyma
 • vékony tészta
 • tojás
 • kenyér

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát olajban megpirítjuk, majd következik a darált hús, amit majdnem készre sütünk ebben a masszában. Felöntjük két liter meleg vízzel, beletesszük a fűszereket, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd belekeverünk 3-4 kanál paprikakrémet. Ezt főzzük egy kis ideig, majd jöhet hozzá a tészta, és hozzáadunk másfél deciliter tejet. Közben egy tükörtojást készítünk, és a tányérba a levesre helyezzük, majd megszórjuk pirított kenyérkockákkal.

Mascarponés mangótorta

Hozzávalók:

 • 8 tojás
 • 6 evőkanál cukor
 • 6 kanál liszt
 • csipetnyi só
 • egy mangó
 • fondant
 • 200 gramm mascarpone
 • 8-10 kanál lekvár
 • gyümülcslé (ízlés szerint)

Elkészítése: Egyszerű piskótát sütünk. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük, kevés sót és citromot adunk hozzá, attól keményebb lesz a hab. Hozzáadunk hat evőkanál cukrot, hat tojássárgáját, hat kanál lisztet és csipetnyi sütőport. Mehet a sütőbe, amíg aranysárga lesz. A krémhez két tojásfehérjét kemény habbá verünk a cukorral, hozzáadunk egy doboz mascarponét, beletesszük a kis kockákra vágott mangókat. Az időközben megsült piskótát kettévágjuk, meglocsoljuk gyümölcslével, megkenjük néhány kanál lekvárral, majd megtöltjük a krémmel. Az egészre fondantborítást helyezhetünk, amit boltban lehet vásárolni.

Szerkesztők: Bálint Enikő és Lőrincz Anna
Fotó: Berekméri Gabriella

Please follow and like us: