Az évadzáró Házaló Fazékházigazdája Prózsa Lilla Zsuzsanna volt, aki nemcsak életútja állomásairól mesélt nekünk, hanem megosztotta velünk pirított tésztás csirkéje elkészítésének titkait.

Tősgyökeres kolozsváriként büszkén mesélt székely, széki és a székelykocsárdi származásáról. Mindhárom miatt egyformán hálás és egyben büszke is. Megtudtuk, egyik nagymamája Gyergyóújfaluból származik és – szerinte – temperamentuma pont nagymamája székelységének tudható be.

Házigazdánk belátta, hogy egyetemista éveiből kimaradt, hogy bentlakásban vagy akár más városban lakjon. „Ugyanannyira jó volt, mint mindenki más számára, de azért mégis más szülőkkel megélni az egyetemi éveket” – mondta. Talán ezek voltak azok évek, amelyek alatt megtanult főzni, amiért hálás is.

Vendéglátónk elárulta, hogy az iskola befejezése után elég nehéz volt egyetemet választania. Kiskora óta könnyen mentek az idegen nyelvek számára, szereti a változatosabbnál változatosabb idegen nyelveket megismerni és elsajátítani. Ezért döntött úgy, hogy a Bölcsész Kar tolmács-fordítói szakát végzi el első körben. Tetszett is mindaz, amivel ott foglalkozhatott, viszont rájött arra is, hogy olyan szakot is ki szeretne próbálni, ahol kötetlenebbül alkothat. Beiratkozott a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar újságírás szakára, ami ebből a szempontból is nagyon jó döntésnek bizonyult.

Elárulta, hogy bár kitartó személynek tartja magát, ami a hobbikat és az idegen nyelveket illeti, mindig az új dolgokat kereste. Próbálta felfedezni, hogy mi az, amiről még nem tud, de lehet, tetszene neki. Így hát a Színház és Televízió Kar kisjátékfilm rendezői szakán mesterizett, továbbra is a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen belül. Egy teljesen új művészeti ágban próbálhatta ki magát és alkothatot, felhasználva kreativitását.

Azt is elárulta, hogy miközben az újságírás szakon tanult, úgy gondolta, hogy a televíziónál szeretne majd dolgozni, viszont a Kolozsvári Rádiónál töltött szakmai gyakorlat során kiderült, hogy a rádió világa is közel áll hozzá, sőt. Tetszett ez a médiaág, hiszen nem kell mindig tökéletesen kinézni, ami a rádiókészülék hallgatói számára teljesen lényegtelen. Eldöntötte, hogy kipróbálja, milyen napi szinten rádiós műsort vezetni. Mesteri képzéses évei alatt jelentkezett azAgnus Rádióhoz, ahol nemcsak a légkört és az embereket szerette meg nagyon, hanem a stúdiót és a koránkelést is. Ez utóbbit kuncogva sorolta listába. Lillát a rádió világa olyan bátorságra ösztönözte, amelyet szerinte más sajtó nem nyújthatott volna. Megtanult rugalmasabb lenni, és ami még nagyon értékes hozadéknak számít: számtalan, sokféle területen dolgozó, alkotó embert ismerhetett meg. Belátta, hogy mai napig hiányzik neki a rádió világa és az a közösség, ahova tartozhatott.

Kérdezősködtünk a jelenlegi munkahelyéről is. Elmesélte, hogy ha meglátogatnánk, akkor azt látnánk, hogy szinte mindig siet, hogy valamilyen feladatot teljesítsen. Nagy váltás volt ez az életében, hiszen a rádiótól egy multinacionális céghez került, miután gyerekkorában azt hangoztatta, hogy bármilyen munkát elvállal, csak multinacionális cégnél ne kelljen dolgoznia. Szereti az új munkáját is, viszont furcsának találta és találja még mindig azt, hogy nyolc órán keresztül a számítógép előtt kell ülnie. Szükségesnek érezte a váltást, és szerette volna az idegennyelvtudását is tovább fejleszteni, illetve felfrissíteni. Német nyelvű ügyfélszolgálattal foglalkozik, és röviden, e-mailben válaszol kérdésekre, illetve old meg próblémákat.

Házigazdánk mindezek mellett sokat sportol és kirándul. Ez a két kikapcsolódási forma szinte lételeme. Több évig Tae Bozott, úszott, és azt követően alakult ki a szaladás iránti szenvedélye. Mostanában újra elkezdett úszni és mindezek mellett rendszeresen biciklizik is. Ami a kirándulást illeti, már gyerekkora óta vonzotta, hogy minél változatosabb és váratlanabb helyeket és kultúrákat fedezzen fel. Mosolyogva emlékezett vissza arra, amikor szüleivel csak az erdőbe mentek kirándulni. Számára már az is óriási kalandnak számított. Idővel az úticélok is egyre távolabbiak lettek, így jutott el Japánba is két évvel ezelőtt. Elárulta azt is, hogy idén újra egy rendkívül különleges helyre utazik augusztusban. Ezúttal az úticél Kenya lesz, ahova önkénteskedni megy. Erről a lehetőségről pont a Házaló Fazékrovat egyik vendéglátójától hallott, és ezért is rendkívül hálás úgy a rovatnak és a rádiónak, mint Rusu Szidóniának is, akihez nemrégiben még szerkesztőként érkezett receptet ellesni.

Lilla, a Házaló Fazékrovat volt szerkesztőjeként elmesélte, hogy a legjobb élmények számára azok voltak, amikor azáltal, hogy egy-egy házigazda beengedte a konyhájába, egyfajta különleges intimitás alakult ki. Ennek az intimitásnak köszönhetően már nem számított, hogy két idegen főzicskél a konyhában, automatikusan elkezdődött egy teljesen közvetlen, őszinte beszélgetés, amely kivétel nélkül természetesen alakult, és ez nagyon különleges élethelyzet. Megtudtuk, hogy riporterként, szerkesztőként egyik alkalommal olyan házigazda is vendégül látta, aki másodikként neki árulta el, hogy férjével kisbabát várnak. Mert pont olyankor látogatott el hozzájuk, amikor még nagyon friss volt a hír. Olyan házigazdánál is járt, aki teljes karrierváltás előtt állt. Megható pillanat volt az is, hogy ezúttal házigazdaként láthatott vendégül minket saját konyhájában.

Szerinte a főzésben a folyamat is rendkívül fontos, hiszen ameddig elkészül az ételfogás, sok minden változhat. A főzés megtanít az elfogadásra. Előfordul az is, hogy nem úgy sikerül a végeredmény, ahogyan szeretnénk, de attól még lehet ugyanolyan jó, vagy akár jobb is, mint amire számítanánk. Az érzés is felemelő, hogy olyan valamit alkothatunk mások számára, amitől őket jó érzés tölti el. Legyen itt szó az ízek kombinációjáról, az újdonság varázsáról, vagy akár egyszerűen csak a jóllakás érzéséről.

Vendéglátónk kedvenc ételfogása, amit szüleinek és barátainak is előszeretettel készít, az az olasz bolognai spagetti. Ezen kívül a székelykocsárdi tejbereszeltnek is különleges helye van a szívében, hiszen erről mindig kedvenc nagymamája jut eszébe. Nagymamájánál volt alkalma több ételfogást is kipróbálni, elkészíteni, tőle lesett el főzési mintákat, mivel gyerekkorában sok időt töltött Székelykocsárdon, sok esetben nem csak a nyári vakációban. Édesanyjának kevés ideje volt arra, hogy hagyja idétlenkedni a konyhában, de a mamáknak mindig több ideje és türelme van az unokák csintalankodásaikra.

Lilla elárulta, hogy nagymamája nagyon szeret süteményeket készíteni, attól függetlenül, hogy érkezik vendég, vagy sem, ezért Székelykocsárdon vasárnap mindig friss sütemény kerül mamája asztalára. Házigazdánk még nem tört elő ez a tálentum, de valószínű, hogy mélyen ott rejtőzik, és a kellő pillanatban majd desszerteket is elkezd készíteni.

A Házaló Fazékrovat volt szerkesztőjeként felfedezett valamit, amit velünk és hallgatóinkkal, olvasóinkkal is megosztott. Úgy véli, nincs olyan ember, akinek az életében, személyiségében ne találni valami érdekeset. „Nincs unalmas vagy kevésbé híres házigazda” – állítja.

 

Pirított tésztás csirke

Hozzávalók (4 személyre):

 • 25 dkg vékony spagetti,
 • 1 darab egész csirkemell,
 • 4 darab sárgarépa,
 • 1 kápia paprika,
 • 1 fej vörös vagy fehér hagyma,
 • 3 gerezd fokhagyma,
 • 1 dl szójaszósz,
 • 4 evőkanál méz,
 • só és bors ízlés szerint,
 • 20 dkg szeletelt bambuszrügy,
 • 15–20 dkg kukorica,
 • 2 darab tojás,
 • 2 darab újhagyma,
 • néhány szem koriander,
 • 3 evőkanál liszt.

Elkészítése: a spagettit sós vízben puhára főzzük, ezt követően a sárgarépát és a paprikát nagyon vékonyan felcsíkozzuk. A hagymát, a fokhagymát és az új hagymát is apróra vágjuk, mindezekhez hozzáadjuk a kukoricát és az előzőleg lecsöpögtetett bambuszszeleteket, és egy serpenyőben kevés olajban összepirítjuk őket. Vigyázni kell rá, hogy ne égjenek meg, viszont fontos, hogy jól megpiruljanak. Miután elkészült, egy tojást elkeverünk 4 evőkanál vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet is. A masszát simára keverjük, ezután a csirkemellet apró kockákra vágjuk és beleforgatjuk a masszába. Az időközben megüresedett serpenyőben, kevés olajban megpirítjuk a húst. Ha ezzel is megvagyunk, kivesszük a húsdarabokat, majd a szójaszószt mézzel és a tojással jó alaposan összekeverjük. Aki szereti a chilit, abból is tehet keveset belőle. A főtt spagettit átmelegítjük, majd ráöntjük a mézes szóját, és jól átforgatjuk az egészet, kicsit emelünk a hőfokon, hogy megpiruljon, és a végén hozzáadjuk a húst és a megpirított zöldségeket.

 

riporter: Bálint Enikő
Fotó: Szecsődi Árpád

 

Please follow and like us: