Mai Házaló Fazék rovatunk fakanálforgatója Mihály Emese, aki a kincses várost választotta otthonának. Mesélt nekünk különböző országok gasztronómiájáról, a gyermekek szeretetéről, főzési szokásairól és megosztotta egyik kedves, főzéshez kapcsolódó emlékét is, amelynek a végeredménye a mindenes recept lett.

Vendéglátónk 2012-ben költözött Kolozsvárra, felvételizett a Protestáns Teológiára, de nem járt sikerrel, így beiratkozott a Református Tanárképző Karra. Aztán úgy alakult, hogy fél évet Debrecenben élt és tanult, ahol magába szívta a tudást. Miután befejezte az alapképzést, fél évet Dániában élt az Erdélyi IKE révén, ahol egy százas létszámú iskolában lakott. – A dánok nagyon szeretik a halat, így rengeteg ételhez halat fogyasztanak. Jellemző a mindent is hallal enni. – mesélte Mesi.

Az alapképzés után szeretett volna továbbtanulni és beiratkozott a pasztorálpszichológia szakra, szintén a Református Tanárképző Karon. Nagyon szeret világot látni, kultúrákat megismerni, ezért egy évet a mesteris időszakából Hollandiában töltött. Megfigyelte, hogy a hollandok sok sajtot esznek. Itt tanulta meg, hogy a sajtoknak különböző ízük és formájuk van. És a saláták sem maradnak ki a holland ízvilágból. Elárulta, hogy azóta sokkal merészebben próbál ki új ízeket.

Debrecen, Dánia és Hollandia kultúrájából magával hozta a nyitottságot, amit ott tapasztalt. Csillogó szemekkel mesélte, hogy fontos számára, hogy a tettek mellett meglássa és elfogadja az embert, akinek véleménye van. Megfigyelte, hogy ugyanannak az ételnek (például a gulyásnak) más íze van Hollandiában, Dániában és Debrecenben, amit érdekesnek és különlegesnek tart.

Világot és különféle kultúrákat látva kezdett el azon gondolkozni, hogy hol is kezdjen el dolgozni, kiteljesedni. Budapestre vágyott, mert ott még nem élt hosszabb ideig, de végül mégis Kolozsvár mellett döntött, és ez lett az otthona.

Emese egy nemzetközi iskolában tanítja az angol nyelvet két- és hároméves gyermekeknek. Nagyon szereti, mert rengeteg szeretetet kap tőlük. Meglepődött azon, hogy elkezdett kötődni a gyermekekhez, ezért figyelnie kell arra, hogy ne tegye.

Elárulta, hogy kisgyermekek közt sokszor az a kívánsága, hogy bárcsak gyermek lehetne ő is újra, és a gyermekekre jellemző gondolatok foglalkoztatnák. Szereti a gyermekek egyszerű, de mégis összetett világát, mert minden helyzet új nekik. Megfigyelte például azt, hogyan reagálnak, ha elveszik a játékukat. Szerinte izgalmas felfedezni, hogy ki miként reagál bizonyos helyzetekben. Elmondta, hogy nehéz folyton három nyelven gondolkozni, beszélni és tanítani.

Annak ellenére, hogy az első lépések bizonyultak a legnehezebbnek érzelmileg és szakmailag is kielégítőnek tartja a munkáját. Elmesélte, hogy a gyermekek érzelmeiket az anyanyel­vükön tudják a legjobban kifejezni, így ha valami történik, mindig az anyanyelvükön szól a gyermekekhez. Az iskolájukba mindenféle nemzetiségű gyermek jár, aminek nagyon örül. Számos idegen nyelvből sajátított el szavakat a tanulóktól. Ottjártunkkor felsorolta, hogy arab, portugál, spanyol, svéd, szlovák szavakat is tud már.

Kedvenc ételfogásairól is faggattuk. Kiderült, hogy a pesztós csirke a nyerő nála. Nagyon szereti a leveseket és a gáztűzhelyes gulyást ilyenkor télen is. Szeret kipróbálni új ízeket, és szereti vendégül látni a barátait, ismerőseit.

Emese az egyik barátnőjéhez kapcsolódó kedves emlékét is elmesélte, amikor együtt szerettek volna főzni egy ajándékba kapott receptes könyvből. Mivel nem találtak meg minden hozzávalót az üzletben, helyettesítették mással, és összeállt egy teljesen más recept. Bár bevallása szerint nem ennyire bátor a konyhában, de szereti az itthoni ízeket és más országok gasztronómiáját is. Előszeretettel fogyasztja a tajine edényben készült fogásokat.

Házigazdánk számára kikapcsolódás a főzés. Elmondta, hogy feltölti, amikor a vendéglátás során barátai mosolyát látja, akik jó étvággyal fogyasztják az ételeket, közben pedig nagyokat beszélgethetnek.

Emese szívesen emlékszik vissza édesanyja felőli nagymamája főztjeire, bár ritkán főztek együtt, mert a nagyija hajnalban kelt és a reggeli órákban már az ebédet is megfőzte. Viszont nála nem ez az időbeosztás vált rutinná. Példaképként tekint édesanyjára, aki kiskorától kezdve oktatgatta apró lépésekben a főzés fortélyaira.

Mindenes recept Mesi módra:

Hozzávalók:

 • 2 csirkemellfilé
 • 2 sárgarépa
 • 1 petrezselyem
 • 1 cukkini
 • 1 hagyma
 • 2 paprika
 • 4 paradicsom
 • parmezán sajt ízlés szerint
 • egy csomag spagetti
 • fél liter főzőtejszín
 • só, bors, fokhagyma, bazsalikom ízlés szerint

Elkészítése: Megpároljuk a hagymát, beletesszük a felaprított csirkemellfilét, majd a zöldségeket (sárgarépát, petrezselymet, cukkinit, paprikát, paradicsomot) és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, fokhagyma, bazsalikom), majd hozzáöntjük a főzőtejszínt. Jól összekavarjuk és ráreszeljük a parmezán sajtot. Végül megfőzzük a spagettit és együtt tálaljuk.

Szerkesztő: Bálint Enikő
Fotó: Szecsődi Árpád

Please follow and like us: