Házigazdánk, Mátyás Ágnes a Hargita megyei Székelykersztúrról osztotta meg velünk a mazsolás kavart sütemény receptjét, mesélt a főzési szokásairól, és praktikus háztartási tanácsokkal is ellátott minket.

Vendéglátónknak messzire nyúlik vissza a főzés iránti szeretete. Elárulta, hogy szomorú gyerekkora volt, nehéz sorban éltek, így már kiskorában meg kellett tanulnia egy-egy recept elkészítését. Hatéves volt, amikor először rántást kellett készítenie. Akkor elégette, így az édesanyja utána egy teljes napig a rántáskészítésre tanította. Ezt követően nagyon szeretett a konyhában sütni-főzni.

Fakanálforgatónk szerint a figyelem, a türelem és a szeretet az eredményes konyhai munka titka. Amilyen kedvvel készül az ételfogás, olyan lesz a fogadtatása is – vallja Ágnes. Örömmel tölti el, amikor feltálal egy-egy fogást, és látja szerettei arcán a mosolyt és az elégedettséget.

Vendéglátónknak és családjának a kedvenc fogásai közé tartozik a majonézes krumpli és a prézlis csirkemell, vagyis a „ropogós hús”, ahogy a kisfia emlegeti. Elismerte, hogy nagyon fűszeresen főz, mert szereti a fűszerek illatát, és ahogyan összeérnek az ízek egy-egy fogásban. A bazsalikom az egyik kedvence, általában a spagettikhez használja, de a gombát is szokta ezzel ízesíteni. Másik kedvence a rozmaring, amivel a bárányhúst és a halat teszi ízesebbé.
Ágnes délutánonként, munka után szokott főzni, miután a hazafelé úton kitalálja, mit fog készíteni családjának. Vendégszeretetéről híres a kis városban. Ha hozzá látogatunk, mindig sürög-forog a konyhában, és a gőzölgő illatok között talán váltani is tudunk vele néhány kedves szót, ráadásul meg is kóstolhatjuk a főztjét.
Felidézte gyerekkora íz világát, amit az ordás palacsintához társít. Az az egyetlen étel, amit úgy készít el, ahogyan édesanyjától tanulta. Velünk is megosztotta az igazán jó ordás palacsinta receptjének titkát. Reméljük, következő látogatásunkkor el is fogja készíteni nekünk. Elárulta azt is, nem keresgél internetes recepteket, szeret a saját elképzelése szerint főzni. Tapasztalt szakácsnak tartja magát, sok recept elkészítése van már a „fakanalában”.

Elmesélte, hogy Nándor kisfiával együtt is szoktak a konyhában tevékenykedni, egyik kedvencük a kekszkészítés. Jólesik látnia az örömöt fia arcán, hogy ő is segíthetett az édesanyjának. De ugyanúgy szeret egyedül is konyhatündérkedni. Előfordult már, hogy megzavarták főzés közben, és olyankor kevésbé tudott az étel készítésre koncentrálni. Ettől függetlenül beengedett minket a konyhájába.

 

Mazsolás kavart sütemény

Hozzávalók:
• egy bögre tej
• egy bögre olaj
• egy egész tojás
• egy tasak sütőpor
• egy csipet só
• két tasak vaníliás cukor
• egy adag mazsola (amit vízbe vagy tejbe áztatunk)
• egy bögre cukor
• két bögre liszt

 

Elkészítés:

A sütőport a tálba töltött tejbe kell szórni és várni, amíg felfut, majd hozzáadni az olajat és a tojást. Ezután hozzáöntjük a két vaníliás cukrot és összekavarjuk. Csipet sóval ízesítjük, ennek semmilyen süteményből sem szabad kimaradnia. Amikor összeállt a folyékony massza, hozzá kell adni a cukrot, majd addig kavarni, míg a cukor elolvad. Ha lehet, akkor kézzel és nem géppel, mert az túl gyorsan forgatja a masszát. Eközben ázik a mazsola, ha tejben, az kicsit jobb ízt ad neki. Utána óvatosan hozzáadható az első bögre liszt, aminek az eldolgozása után a második bögrét is hozzákeverhetjük. Mindezek után az áztatott mazsola adagolása következik. Az összekeverést követően már csak a tepsibe töltés (ki, amilyenbe szeretné) és a sütőbe helyezés maradt hátra. Körülbelül 20-25 perc alatt el is készül.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: