A Házaló Fazék legutóbbi házigazdája Kertész Melinda, Oláh Emese alpolgármester sajtóreferense volt, aki vegetáriánus muszaka receptjét osztotta meg. 

Vendéglátónk hatéves lehetett, amikor azt mondta a felnőtteknek, hogy ő pilóta vagy újságíró szeretne lenni. Nagyon érdekelték a repülők, különlegesnek találta, hogy fentről lefelé nézhetnek belőle a világra. Végül lentről kezdte el szemlélni a világot a sajtón keresztül. Sajtó iránti érdeklődése kiskorára vezethető vissza. Annak idején nagymamája mindig megrendelte a Brassói Lapokat, és ő akkor arra gondolt, hogy milyen érdekes ember lehet az, akinek a gondolatait kinyomtatják. Végül ő is újságíró lett, akinek a gondolatait olvashatták, olvashatják.

Melinda Brassót kisvárosnak tartja magyar közösség szempontjából. Úgy érezte, nem tud ott tovább fejlődni, így Kolozsvár iránt kezdett érdeklődni. Újságíróként a Krónikánál kezdte. Egy év alatt sokat tanult, aztán a Transindex felkérte a közéleti újságírói állás betöltésére. Tizenhárom évet töltött el itt. Sokat kellett tanulnia ahhoz, hogy úgy érezze, elérte azt a szintet, amikor szava is lehet a közélet alakulásában. Érdekesnek találta, hogy sokszor olyan emberek életébe lát bele, akikkel magánemberként nem találkozott volna. A társadalom sok szegmensét megismerhette. Emlékezetesek számára a Pataréten készített interjúk, ahol azt térképezhette fel, hogy milyen mélyszegénységben élni. Sokat tanult a társadalom működéséről is. Bevallotta, nem biztos, hogy mindig önerőnkön, saját elköteleződésünkön, tehetségünkön múlik az, hogy sikerül-e sikeres emberré válni. Úgy véli, nem könnyű úgy a társadalom tagja lenni, hogy közben ne veszélyeztessen az, hogy kizáródunk belőle.

Elmondta: egy idő után úgy érezte, hogy nem találja a lehetőséget arra, hogy szintet lépjen. Zsákutcába került, váltani akart, és tovább is lépett. Kíváncsi, hogy milyen lehetőségek rejlenek számára, mit tud adni a társadalomnak. Most olyan helyzetben van az önkormányzatnál, hogy alakíthatja is Kolozsvár történéseit. Ez számára nagy sikerélmény. Sajtósként beszélgetett dolgokról, tematizált, de nem tudott hatással lenni a történésekre. Jelenleg a kommunikációs munkatársa Oláh Emese alpolgármesternek, tartja a kapcsolatot a sajtóval, és értesít őket arról, milyen aktuális események zajlanak Kolozsváron. Könnyű számára az átjárás, mert ebben a világban dolgozott.

Házigazdánk számára a főzés hobbi, amelyre hétvégénként tud időt szánni, mert munkája teljes napját kitölti. Sok helyen kirándult már, ezért konyhaművészete is összetett. Kirándulása során megkóstolta a helyi ételeket, próbálta összegyűjteni az ötleteket és kialakítani sajátos étrendjét. Fakanálforgatónkra a Közel-Kelet nagy hatással volt, szerinte izgalmasak az ottani fűszerek, amelyekből mindig hozott a kolozsvári konyhájába. Kedvenc fűszerei a kurkuma, a kakukkfű és a zahtar. A zahtar olyan közel-keleti fűszer, amit nálunk nem lehet megtalálni, savanykás ízű, piros színű fűszerkeverék, amely szezámmagot is tartalmaz.

Vendéglátónk 17 éves volt, amikor vegetáriánus lett. Úgy gondolja, az állatok nem azért születnek, hogy megegyük őket. A vegetáriánus étrendjét változatosan próbálja elkészíteni. Bevallotta, hogy bármikor bármilyen formában meg tudja enni a sajtos kenyeret paradicsommal. Megkérdeztük, hogy a vendégeinek, barátainak szokott-e húst felszolgálni. Kiderült, hogy kutyája kivételével senkinek nem készít húsos fogásokat.

Melinda számára a főzés remek kikapcsolódási lehetőség, képes elveszni benne, és szeret bonyolult recepteket elkészíteni. Szerinte minél bonyolultabb egy recept, annál jobb, mivel annál nagyobb a sikerélménye. Megtudtuk, már kiskorában érdekelte a főzés, mindig figyelte nagymamáját főzés közben. Lenyűgözte, hogy mennyiféleképpen el lehet készíteni egy alapanyagot. Szerinte, aki szeret enni, az főzni is szeret. A kedvenc ételfogásait ő készíti el magának a humusztól kezdve a nemzetközi, illetve a hagyományos erdélyi konyháról származó ételfogásokig.

Vegetáriánus muszaka 

Hozzávalók:

  • fél kiló krumpli,
  • két padlizsán,
  • pár hagyma,
  • pár paradicsom,
  • sajt,
  • negyed kiló szója,
  • csombor,
  • oregánó,
  • bazsalikom,
  • babérlevél.

Elkészítése:

Három különálló mozzanata van az elkészítésnek. Először a krumplit főzzük meg és a padlizsánt grillezzük. Második lépésként a besamelszószt készítjük el. Végül pedig a tölteléket készítjük szójával és borral. Megpároljuk a hagymát, ráöntjük az előzőleg vízbe áztatott szóját, fűszerezzük, és összekeverjük.

Miután mindhárom hozzávaló elkészült, rétegezzük: először a krumplit tesszük, azután a besamelszószt, paradicsomot, padlizsánt, tölteléket. Közben fűszerezzük is, és sajtot reszelünk a tetejére, majd előmelegített sütőbe tesszük.

Riporter:Bálint Enikő
Fotó: Berekméri Gabriella

Please follow and like us: