A mai Házaló fazék rovat vendéglátója Szabó Anikó tördelő, reneszánsz tánc és nalini nőijóga-oktató, aki nemcsak sokszínűségéről mesélt, hanem megosztotta csicseriborsós curry- és rizsreceptjét is.

Házigazdánk ötéves korába beleszeretett a kincses városba, amikor nővére magával hozta Kolozsvárra. Magával ragadták a keskeny, macskaköves utcák, a parkok, a múzeumok és a kulturális élet pezsgése. Gyerekként megtanulta és hisz is benne, hogy ha valamit nagyon akar az ember, és ki is mondja, az teljesül. Végül egyetemistaként költözött Kolozsvárra. Egyetemi évei alatt elvarázsolták a reneszánsz táncok, szeretett a tánccsoportjának a részese lenni. De a város annyira lenyűgözte, hogy az egyetemi évei után nem költözött vissza szülővárosába, Szatmárra. Munkakeresés szempontjából minden lehetőséget kihasznált, ami rátalált. Elárulta, hogy titkárnőként kezdte, jelenleg pedig a Vasárnap hetilapot és a Keresztény Szó havilapot tördeli.

Megtudtuk, hogy kiskorában nagyon szeretett táncolni, de nem tartja magát jó táncosnak, még úgy sem, hogy balettozni is tanult. Amikor ismerkedni kezdett a reneszánsz világával, úgy érezte, hogy feneketlen zsákra bukkant, amelyből egyre szebb dolgok kerülnek elő, és beleszeretett. Tetszett neki, hogy minta alapján el lehet sajátítani a tánclépéseket. Reneszánsztánc-oktatóként bevallotta, hogy középiskolás diákokkal hatékonyabban tud foglalkozni. Azzal az elképzeléssel indította újra az Amaryllis tánccsoportot 2016-ban, hogy egyetemistákat és felnőtteket oktat majd. Persze, nem épp így alakult, ezért ma már többgenerációs együttesként határozná meg a formációt. Mesélt a tánccsoport csíkszeredai nyári egyetemi fellépéseiről is, ahol az eddigi legfiatalabb tanítványa nyolcéves volt. Úgy látja, aki tanul, tanult valamilyen hangszeren, az fogékonyabb a reneszánsz táncokra is. Bevallotta, hogy tánctanításkor nem szeret fegyelmezni, és nem is látja értelmét. De örül, amikor láthatja, hogy tanítványai „szivacsként” szívják magukba, és táncolják a reneszánsz táncokat.

Vendéglátónk a könyvek és a tánc szeretete mellett az egészségére is igyekszik időt szánni, ezért jógázik. A jógázáshoz vezető útja egy betegséggel kezdődött, akkor talált rá az interneten az öt tibeti jógarítusra. Elkezdte gyakorolni, és jógaoktatót is keresett. Rátalált Gergely Edóra, akitől sokat tanult, és nagyon megszerette a jógát. Nem érezte, hogy ebben kiteljesedne és elkezdett másfajta módszert keresni. Az, hogy szülei fiút vártak helyette, hatással volt az életére, nem szerette a lányokat és sokáig nem tudta elfogadni, hogy ő lány és nő. Nehézére esett megélni nőiséget. Végül megtalálta a nalini női jógát, amiért nagyon hálás és teljesen a magáénak érzi.

Anikó hisz abban, hogy az emberi lény test, lélek és szellem. Mesterétől Kovács Gyöngyi Nalinitől tanulta, tanulja a női jógát. Mesélt nekünk a nalini női jóga hatásairól: alkalmazható a menstruációs fájdalmak megszüntetésére, meddőségi problémákra, gátizomtorna esetén, stresszoldásra és a női lélekre való jobb odafigyelést is elősegíti. Hisz abban, hogy rengeteg női probléma megelőzhető, ha figyelünk testünk jelzéseire, hiszen a nő méhe bölcsesség forrása.

Fakanálforgatónk főzési rutinját a véletlenszerűség jellemzi, de nagyon szeret főzni. Mesélt nekünk egy filmről, amely évekkel ezelőtt megérintette, és tovább is adta azt, amit tanult belőle, hogy az utolsó adalék a készülő ételhez nem más, mint a szeretett személy. Ameddig nem találkozott társával, Péterrel, addig nem értette ennek a lényegét, de bevallotta, hogy azóta sikeresen konyhatündérkedik. Indiai ételfogásokat előszeretettel készít(enek). Olyan is előfordult, hogy a buszon megérzett illatból merített ebéd/vacsoraötletet. Szeretnek közösen főzni a társával, viszont változó, hogy kinél van a fakanál.

Legelőször gyerekkorában készített ételt, amikor a szülei távollétében szalmakrumplit sütött. Visszaemlékezett édesapjára is, aki maximalista volt, és kevés türelme volt a főzéshez, viszont édesanyjával nagyon szeretett a konyhában sürögni. Azt tanultuk Anikótól, hogy főzni nem is időigényes. Elárulta, hogy ő is rontott már el ételt, ami a kukában kötött ki. De azt javasolta, hogy ne a megfelelés legyen a cél főzéskor, és szerinte rágörcsölni sem érdemes. Számára a főzés egyfajta kikapcsolódás, mára már mer intuitívan kísérletezni. Kihívás számára, hogy be kell osztania az idejét a konyhában is. Szeret zenehallgatás közben tevékenykedni. Figyelnie kell, hogy a főzés mellett ne koncentráljon más teendőjére, mert akkor könnyen elronthatja a menüt.

Csicseriborsós curry rizzsel

Hozzávalók (4-6 főre):

  • egy fej vöröshagyma
  • 2 (ha kisebbek 4) gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 100 gramm sűrített paradicsom
  • 150 ml kókusztej (rizstej)
  • fél kiló cukkini
  • 250 gramm (vagy 800 gramm) csicseriborsó
  • Fűszerek: egy mokkáskanál római kömény, fél mokkáskanál kardamom, egy teáskanál garam masala, egy teáskanál curry, egy teáskanál koriander, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: megpároljuk a hagymát, fűszerezzük, közben vigyázunk, hogy ne égjen oda. Kockára vágjuk a cukkinit és hozzáadagoljuk, akárcsak a sűrített paradicsomot és a kókusztejet. Miután félpuhára főztük, jöhet bele a csicseriborsó, addig főzzük, amíg az ízek összeérnek.

Riporter: Bálint Enikő
Fotó: Szabó Anita

Please follow and like us: