Házaló fazék rovatunk vendéglátója Szilágyi Tamás, a Bonus Pastor Alapítvány munkatársa volt. A Carbonara recepet osztotta meg velünk, valamint mesélt az olasz ízvilág különlegességéről.

Házaló fazék rovatunk vendéglátója a Bonus Pastor Alapítvány munkatársa, Szilágyi Tamás, aki egy olasz ételfogás, a carbonara spaghetti receptjét osztotta meg velünk.

Házigazdánkat mindig is érdekelte a konyha világa, hogyan lehet különböző ízeket társítani, hogy valami nagyszerű fogás születhessen. Valójában az olasz konyha keltette fel az érdeklődését, annak hatására kezdett el főzni és sütni. Megtanulta, hogyan kell pizzatésztát gyúrni, de más ételekkel is próbálkozott. Mostanra már leveseket, szószokat és mártásokat is örömmel készít. Különféle kultúrák konyhájának ételeivel is ismerkedik, a sajtokkal készülő fogásokat nagyon szereti.
Gyakorlott szakácsként tekint magára az olasz ételfogások, a gulyás- és hasonló levesek terén.

Tamás hétköznap a gyorsan elkészíthető ételfogásokat részesíti előnyben, hétvégén szeret inkább a konyhában időzni. Úgy véli, a hosszasabban készülő ételek általában sokkal ízletesebbek. Tapasztalatai szerint egy pizza elkészítése akár 24 órába is telhet, a bolognai szósz készítése pedig 6-7 órásra is elhúzódhat. Szereti megadni a módját, hogy minőségi étel kerüljön az asztalára. Megtudtuk,
hogy édesanyja és nagymamája is nagyon szeret a konyhában tevékenykedni, innen is eredhet Tamás főzés iránti szeretete.

Vendéglátónk előnyben részesíti az otthon készült fogásokat, de előfordult az is, hogy ételt rendelt magának. A rugalmas munkavégzés lehetőségének köszönhetően, ha hazamegy ebédelni, akkor otthonról is befejezheti a munkáját, amit áldásnak tart. Fontos számára, hogy a családtagjaival, barátaival közösen étkezzen, vagy közösen főzzön. Szeret a természetben lenni, miközben élvezi a zamatos ételeket.

Házigazdánknak a főzésről – ha már az olasz ízvilágot szereti – a bazsalikom illata jut eszébe, valamint a paradicsomszósz és különböző laskák.

Carbonara spagetti

Hozzávalók (2 személyre):
• 100 g szalonna
• ízlés szerint pecorino sajt
• ízlés szerint parmezán vagy Grana Padano sajt
• két tojás
• bors ízlés szerint
• kevés só
• 300 g spagetti tészta

Elkészítés:

Amíg a víz fő a spagettihez, a felkockázott szalonnákat tepsiben lepirítjuk, az így kinyert zsírt pedig tegyük félre. Amikor a víz felfőtt, tegyük bele a spagettit. Használhatunk spagetti laskát vagy úgynevezett spagettoni laskát, ami kicsit vastagabb spagettinél, de használhatunk lyukacsos laskákat is, mint például a rigatoni vagy a Penne Rigate.

Amíg a laska készül, addig egy tálban a tojássárgákat, de akár a fehérjéket is keverjük össze, majd tegyünk hozzá megfelelő adagú sajtot a pecorino és parmezán, vagy Grana Padano sajtokból, majd a masszát borsozzuk meg. Ezt forró víz felett hevítsük fel hatvanfokosra, hogy a sajt elolvadjon. Az elkészült spagettit fogóval tegyük bele a sajtos tojásba, kezdjük összekeverni, közben pedig adagoljunk hozzá a félretett szalonnazsírból és a laska enyhén sós vizéből. Addig keverjük, ameddig jó állagú szószos laskát kapunk.

Végül pedig adjuk hozzá a szalonnadarabkákat, és kész is az ételünk. Tálaláskor reszelhetünk rá sajtot és ízlés szerint még borsozhatjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postacímünkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: