Fodor Erika kolozsvári fakanálforgatónk osztotta meg velünk egyik kedvenc családi receptjét, a brokkolis húsos szalonnás tésztát, valamint mesélt főzési szokásairól és legelső konyhai emlékéről is.

Házigazdánk általános iskolás korában főzött először. Mosolyogva emlékezett vissza az édesanyjára, aki lépésről lépésre leírta neki a krumplipaprikás receptjét, hogy elkészíthesse a családnak, mire hazaérnek. Óriási sikerélmény volt számára, hogy a szülei munkából hazaérve, mosolyogva ették az általa főzött krumplipaprikást. Ez a mosoly azóta is elkíséri, és most megosztotta a hozzá vezető receptet.

Erika az édesanyjától tanulta a hagyományos recepteket, amelyeket a saját konyhájában is használ. Bevallotta, hogy sokszor az időhiány miatt a 30 perces ételfogásokat részesíti előnyben. Vendéglátónk kedvenc fogásai közé tartoznak a tésztaételek, az egyik legkedvesebb pedig a lasagna. A kisfia nagyon szereti a hagyományos konyha ízeit, az egyik leves, amit bármikor megenne, az a húsleves. Megtudtuk, hogy régebben a különböző fűszeres, csípős ételfogásokat is kedvelték férjével, viszont kisfia miatt most nem használ erős fűszereket, de ha nagyobb lesz, és megszereti ezt az ízvilágot is, hamarosan ismét bevezeti – árulta el nekünk.

Házigazdánk kisfia édesanyja példáját követve szokott a konyhában forgolódni, és tojásrántottát, vagy épp pudingot szokott készíteni. Ezt mosolyogva és hálásan fogyasztják. Örül, hogy kisfiát érdekli az ételkészítés, és reméli, hogy nemsokára közösen is tevékenykedhetnek a konyhában.

A munkaprogramja miatt esténként szokott főzni, amikor a család pihen, hétvégenként pedig, amikor ideje engedi nagyobb mennyiségű ételt is készít. Ha bepillanthatnánk Erika konyhájába, akkor látnánk, hogy főzés közben zenét hallgat, vagy szinkronos filmeket néz. A főzés nem tartozik a kedvenc tevékenységei közé, ha választania kellene a főzés és az olvasás között, akkor az olvasás mellett döntene. Szívesen olvas gyorsan elkészíthető recepteket, cikkeket és érdekes történeteket sütés-főzés közben, amit mindenkinek ajánl.

Brokkolis, húsos szalonnás tészta

Hozzávalók:
• egy közepes nagyságú brokkoli
• egy kanál vaj
• 100 gramm húsos szalonna
• 200 gramm főzőtejszín
• 300-400 gramm tészta
• 50 gramm sajt (vagy tetszés szerinti mennyiség)
• só, bors (ízlés szerint).

Elkészítés:
A közepes nagyságú brokkolit sós vízben megfőzzük, majd hideg vízbe áztatjuk, hogy megőrizze zöld színét. Közben megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a 100 gramm apró kockákra vágott húsos szalonnát. Amikor a szalonna jó ropogósra pirult, rátöltjük a 200 gramm főzőtejszínt. Ezt összerotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a főtt brokkolit. Végül pedig sós vízben megfőzzük a 300-400 gramm tésztát, és azt is hozzáadjuk az addig elkészült hozzávalókhoz. Tálalás előtt megszórjuk sajttal.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: