Az Agnus Rádió és a Szabadság napilap közös rovata

Négyfalusi származású virtuális vendéglátónk, Zavicsa Ibolya a zalai dödölle receptjét, gyerekkori főzési élményeit osztotta meg velünk.

Fakanálforgatónk két iskolában is magyartanárnőként dolgzik, így sokat utazik a két iskola között. Elárulta, hogy ezeken a napokon kevesebb időt tud a konyhában tölteni. Ibolyának teljesült gyermekkori álma, a betűk és a gyerekek világában nagyon jól érzi magát. Szeret velük foglalkozni, a közelükben teljesen ki tud teljesedni. Úgy érzi, megtalálta az útját.

Miközben tanárnői munkájáról mesélt, eszébe jutott a legelső főzési élménye, amely a szalmakrumplihoz és a krumplifasírthoz köthető. Mai napig kedvenc ételfogásai közé sorolható minden, ami krumpliból készül.

Ibolya elárulta, hogy nem szeret egyedül tevékenykedni a konyhában, szereti, ha vannak körülötte és segítenek a főzésben. Otthon mindig van segítsége, aki a kedvenc fogásait is elkészíti neki. Hálás érte.

Amióta kisbabát vár, próbál nagyobb figyelmet szentelni a főzésnek, és a minőségi alapanyagokat részesíti előnyben. Ugyanakkor sok gyümölcsöt és zöldséget eszik. Arra is figyel, hogy kétszer olyan egészségesen egyen, mint az áldott állapot előtti időszakában. Nekünk is ajánlott könnyen elkészíthető, egészséges salátarecepteket, és a zalai dödölle receptjét is megosztotta, ami nagy kedvencnek számít a családjukban. A receptet Nagykanizsán élő ismerősüktől tanulta öt évvel ezelőtt, azóta is előszeretettel készíti.

Zalai dödölle Zavicsa Ibolyától

Hozzávalók:

  • 7-8 krumpli
  • 30 dkg finomliszt
  • 1-2 fej hagyma
  • napraforgóolaj vagy sertészsír
  • só (ízlés szerint)
  • tejföl

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk és feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, és megsózzuk.
  2. A hagymát felaprítjuk, olajban vagy zsírban aranysárgára pirítjuk.
  3. Ha a krumpli megfőtt, vízzel együtt összetörjük, lassú tűzön beledolgozzuk a lisztet a fakanállal vagy dagasztókarral. Amint jó sűrű masszát kapunk, levehetjük a tűzről.
  4. Serpenyőbe teszünk egy keveset a hagymás olajból, majd olajos kanállal diónyi galuskákat szaggatunk a masszából, megpirítjuk, megszórjuk hagymával, és tálalhatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: