Az Agnus Rádió és a Szabadság napilap közös rovata

A Mezőkeszüről származó Veress Csilla látott vendégül bennünket, és az ünnepekre hangolódva a diós-mézes piskóta receptjét osztotta meg velünk, mesélt munkájáról és a sütési szokásairól.

Házigazdánk Mezőkeszüről származik, de a kincses városban él családjával, amióta a fia elkezdte az iskolai tanulmányait.

Csillát a Misztótfalusi Kis Miklós Református Sajtóközpontban látogattuk meg. Megtuduk, hogy könyvkötészettel foglalkozik, munkája közben mesélt nekünk a könyvek világáról, a könyvkészítésről. Elárulta, hogy amikor odakerült, egyáltalán nem volt elképzelése, sem tapasztalata arról, hogyan állhat össze egy könyv. Munkáját érdekesnek tartja, és hálás a munkatársainak, akik akkoriban sokat segítettek. Azóta is mindennap tanul valami újat a könyv elkészülésének hosszú folyamatában. Szerinte szükség van egy kis kézügyességre és türelemre is. Örvend, amikor elkészülhet egy könyv kötésével. Hasonlóan örömet jelent számára, ha elkészíthet egy süteményt. Párhuzamot is vont a könyv elkészülése és a sütemény elkészítése között: mindkettő esetében szükséges betartani a sorrendet, továbbá türelem, kíváncsiság és akarat kell.

Vendéglátónk tizenhat évvel ezelőtt fogott hozzá sütemények készítéséhez. Egyik sikerélményt követte a másik, és látta a szerettei meg vendégei arcán, ahogyan örömmel fogyasztják el őket. Ez még jobban motiválta. Elmesélte, hogy gyerekkorában nézte, amint az édesanyja süteményeket készített esküvőkre, kedvence volt a mézes és a citromos sütemény.
Veress Csillától megtudtuk, hogy ünnepekre öt-hat féle süteményt szokott készíteni. Negyven-negyvenöt süteményreceptje van, azok közül szokott válogatni. Számára a sütés örömöt szerez, megnyugtatja, amikor ideje engedi, mindig készít valamit – mert úgy véli, a sütemények elkészítéséhez idő kell, ő például este ér rá, akkor már csend is van. Elmesélte azt is, hogy mindennap szokott főzni, mivel családtagjai a friss ételeket részesítik előnyben. A főzésre csak ráadás és kikapcsolódás a sütés. Szokása, hogy vendégségbe sosem megy általa elkészített sütemények nélkül.

Tanácsokat is adott a kezdő háziasszonyoknak, hogyan fogjanak hozzá. Mosolyogva mondta, hogy a piskóta esetében szívvel-lélekkel és akarattal lesz sikeres az első sütési élményük.

Diós-mézes piskóta

Hozzávalók:

 • 4 db. tojás
 • 17 dkg kristálycukor
 • 2 ek. méz
 • 5 dkg dió (durvára vágott)
 • 16 dkg liszt
 • fél csomag sütőpor

Elkészítés:

 1. A tojásfehérjét keményhabbá verjük, hozzáadjuk a cukor felét.
 2. A cukor másik felét a tojás-sárgájával kikeverjük, hozzátesszük a mézet, habosra keverjük és hozzáadjuk a sütőport, a lisztet.
 3. Mindezekhez hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjét.
 4. Óvatosan összekeverjük, tepsibe tesszük, és megsütjük 180 °C-on.

Krém hozzávalói:

 • 1 db. tojás
 • 3 ek. liszt
 • 2,5 dl tej
 • 20 dkg vaj
 • 15 dkg porcukor
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • szilvalekvár (ízlés szerint)
 • étcsokoládé

Elkészítés:

 1. A tojássárgájához hozzáadjuk a tejet, a lisztet, és simára keverjük, majd péppé főzzük.
 2. Ha kihűlt, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét.
 3. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
 4. A kihűlt krémhez mindezeket hozzáadjuk.
 5. A piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük szilvalekvárral, rátesszük a krémet és a másik lapot, a tetejére pedig a csokoládébevonatot.

Jó étvágyat kívánunk!

Szerkesztő: Bálint Enikő
Fejléc fotó: Szecsődi Árpád

Keressenek meg minket, és osszák meg másokkal is ötleteiket, az ínycsiklandozó finomságok elké-szítési módját! Mi ellátogatunk az önök konyhájába!

Postacímünk: Kolozsvár, 400158, Eötvös/Constanţa utca 1-3. szám, de írhatnak elektronikus postací-münkre is: agnus@agnusradio.ro. Telefonon is hívhatnak bennünket a 0264-441-968-as számon hétköznaponként reggel 6 és 8, valamint déli 12 és 15 óra között.

Please follow and like us: