Ferencz Ildikó vendéglátónk szerény és alázatos. Először nem akarta megosztani velünk élettörténetének eddigi útjait, viszont amikor meghallotta, hogy egy kedvenc receptjét kell „el-készítenie” nekünk (ezúttal virtuálisan) kedve támadt mesélni.

Ildikó Szatmárnémetiből származik. Elárulta, hogy kiskorától kezdve szerette a számok világát, szeretett különböző logikai feladatok megoldásán gondolkodni és kedvencei a matematika, a fizika és az informatika órák voltak. Sikerként élte meg, ha meg tudta oldani a feladatokat. Elő-fordult, hogy csak egyedül neki sikerült megoldani egy-egy feladatot az osztálytársai közül. Szeretett matematikai versenyeken is részt venni. Ez volt, az a pont, ami elgondolkoztatta és motiválta, hogy többet tanuljon, így miután befejezte a középiskolát ezen az úton folytatta to-vább tanulmányait. Az egyetemi évei alatt rájött, hogy számára a matematika túlságosan elmé-leti tantárgy és jobban szereti a praktikusabb dolgokat. Kipróbálta magát matematika tanárként is. A legjobban azt szerette a tanításban, hogy átadhatta a tudását és ezáltal láthatta a gyerekek fejlődését. Jelenleg magán matek órákat tart és a programozás világában találta meg önmagát.
Szerinte a legjobb dolog a programozásban, hogy a klienseknek megkönnyítheti az életét.
Bevallása szerint egy hosszú nap után teljesen kikapcsolja a főzés. Szeret belemerülni a főzés pillanatának élményébe. Egy ilyen pillanatban mesélt nekünk a csirkés rakott tészta receptjéről.

Hozzávalók:

• 15 dkg tészta (a kedvenc formád)
• 20 dkg csirkemell
• 2 db sárgarépa
• 50 g füstölt húsos szalonnakocka (ízlés szerint lehet több is)
• 20 dkg tejföl (lehetőleg a piacon vásárolt friss)
• 1 közepes fej hagyma
• sajt ízlés szerint
• só
• bors
• fűszerpaprika
• olaj vagy zsír

Előkészületek:

Azzal szoktam kezdeni a főzést, hogy az alapanyagokat megpucolom és felkockázom. Tehát a hagymával és a sárgarépával kezdem. A hagymát kis kockákra, a sárgarépát pedig karikákra vágom. Mielőtt nekilátnék a sütés-főzésnek a csirkemellet is felkockázom.

Indulhat a sütés-főzes:

1. Egy edényben olajat vagy zsírt téve megpirítom a hagymát és a sárgarépát. Nagyon szeretem a sárgarépa illatát. A felkockázott csirkemellet is hozzáadom a hagymához és a sárgarépá-hoz.
2. Miután a hús megfehéredett, kis vizet teszek rá, majd fűszerezem sóval, borssal, fűszerpapri-kával. Lehet más fűszereket is használni, például az oregánót. Lehet kísérletezgetni.
3. Hagyom kb. 10 percig lefedve főni. Ha 10 perc múlva még túl sok szaftja van, akkor még szoktam fedő nélkül is főzni.
4. Közben sós vízben megfőzöm a tésztát is. A kedvenc formám a nyakkendő forma (masni). Csak arra kell vigyázni, hogy ne lágyuljon el túlságosan a tészta, mert még a sütőben is fog-juk puhítgatni.
5. Ha a tészta és a hús is elkészült, összekeverem őket. Ne felejtsük el hozzáadni a füstölt húsos szalonna kockákat is, (előfordult, hogy már elfelejtettem). A füstölt szalonna kockáktól sok-kal finomabb lesz a rakott tésztánk.
6. Egy jénai tálba teszem az így kapott keveréket. Ráöntöm a tejfölt. Ha a piacról vásárolunk sokkal több zsiradékja lesz.
7. Az egész tetejére a kedvenc sajtomat teszem, bőségesen.
8. Ha ezzel megvagyok, lefedem az edényt, majd beteszem a sütőbe, alul és felül melegítéses módba, 180 fokra. A sütőt nem melegítem elő, hogy a jénai tál ne repedjen meg a nagy hő hatá-sára, így együtt melegszik fel a sütővel. Kb. 20 perc sütés után, leveszem a fedőt a tálról és be-indítva a légkeveréses sütési módot, kicsit még hagyom sütni, hogy a sajt szép barnára piruljon a tál tetején. Így lesz szép barna a rakott tészta teteje.

Jó étvágyat kívánok!

Szerkesztő: Bálint Enikő

Please follow and like us: