Farkas Zsuzsanna újságírónál, a Reformátusok Lapja volt munkatársánál és férjénél Farkas Attila cukrásznál jártunk virtuálisan Budapesten. Megosztották velünk a hidegen elkészített bodzás sajttorta receptjét.

Farkas Attila elárulta nekünk, hogy gyerekkorában sokat segített édesanyjának és a nagymamájának a sütésben. Édesanyjától a madártej elkészítését tanulta meg, nagyon sokszor készítették közösen.
Amikor a pályaválasztáson gondolkozott, első szempont volt számára, hogy olyan foglalkozása legyen, hogy akár a semmiből tudjon olyan dolgokat alkotni, amelyek utána sok embernek örömet okoznak.
Attila elmesélte, milyen pillanatokat él át sütés közben, mi zajlik le benne. Kiderült a saját
otthonában tudja igazán megélni a sütés pillanatait, a munkájában nagyon koncentrálva és gyorsan kell dolgozzon. Az otthonukba sütés közben teljesen ki tud kapcsolódni és fel tud töltődni a felesége, Farkas Zsuzsanna, társaságában.
Zsuzsi, elmondta nekünk, hogy szeret főzni-sütni, viszont az édesanyja és a barátai mindig
előszeretettel elkészítik a kedvenc ételfogásait.
Különleges értékkel bír az általuk megosztott hidegen elkészített sajttorta recept. Megtudtuk, hogy amikor megismerkedett a férjével, akiről nem is sejtette, hogy cukrász egy sajttortát készített vendégségbe, így Attila sok jó tanáccsal ellátta az elkészítés mikéntjeivel kapcsolatosan. Őt is örömmel tölti el, amikor egy hosszú nap után a betűk világából a fakanalak világába elmerülhet és alkothat valami nagyszerűt. Az egészségük érdekében a zöldségekből és csirkehúsból készült ételfogásokat részesítik előnybe. Ahogyan az életükben is szeretik a változatosságot, úgy a főzésben is szeretik a különleges ízvilágokat és a húsok fűszerezését különböző zöld fűszernövényekkel gazdagítják. A virtuális térben bemutatták nekünk kertjük fűszernövény kincseit.
Elmesélték, hogy a koronavírus időszakában tudatosult bennük, mennyire fontos nekik, hogy aktív kapcsolatuk legyen a természettel. Elsőnek paradicsomok ültetésével kezdték. Mindig figyelték a termését, mekkora, vajon lesz-e belőle igazi paradicsom. Bevallották, hogy csodálatos módon végig vezették őket ezek a növények a pandémiás időszakon. Általuk megtanultak várni, a remény szimbólumává váltak számukra.
Örömmel mesélték, hogy most már a paradicsomok mellett bazsalikom, zsálya, metélő hagyma és az eper is sorakozik a kertjük termései között.
Farkas Zsuzsannát, amikor megismertem magával ragadott a lelkiismeretes munkája, ahogyan együtt tud működni munkatársaival és ahogyan mindegyik írásából visszatükröződik Teremtőnk nagyságának egyedisége. Megosztotta velünk egy nemrég megtalált cikkét, amit 19 évvel ezelőtt írt az iskola újságba, ő már azelőtt újságíró volt, mielőtt azt tudta volna. Számára az írás az mindig is egy kapcsolódási pont volt. Írásban sokkal jobban ki tudja fejezni a gondolatait, mint élő szóban. Nagyon szeret történeteket mesélni másokról, olyan történeteket, amelyekhez lehet kapcsolódni, amelyektől többé és jobbá válhatunk. Ezek a dolgok, mindig is motiválták, reméli, amit leírt és leír motiválni fog másokat is.
Számára az újságírás mindig azt jelentette, hogy hang lehet, ott, ahol még csend van és lehet azoknak a hangja, akik nem tudnak máshol megnyilvánulni. Keresi ezeket a kapcsolódási pontokat és reméli, hogy képviselheti azokat, akik nem találják, azt a csatornát, ahol elmondják a gondolataikat.
Ahogyan a munkájában is fontos a minőség, az rá szánt idő, ugyanúgy meg tudta tapasztalni. a konyhájukban is a férje által, hogy a főzés-sütés egyben életfilozófia is. Szerintük a főzés is túlmutathat önmagán, megéri a rá szánt időt, hiszen az elkészített ételfogásokat nagy örömmel el is tudjuk fogyasztani.

Hidegen elkészített bodzás sajttorta:

Hozzávalók:
• 17 dkg Korpovit keksz
• 4 dkg dió
• 3 dkg barna cukor
• 0.5 kg mascarpone vagy krémsajt
• 3 dl tejszín
• 15 dkg cukor
• 2-3 nagy tányér bodzavirág
• 4 dkg fehér csokoládé
• 1 citrom héja és leve
• 3 dkg zselatin
• 1,5 dl víz

Elkészítés:

1. Az elkészítési folyamatok egy nappal korábban kezdődnek: a bodzát mosás nélkül beáztatjuk a tejszínbe, majd felforraljuk. Az így készült, nem szép, de kellemes illatú végeredményt hagyjuk pihenni másnapig.
2. Másnap először a “piskóta” készül el. Ehhez ledaráljuk a kekszet, összekeverjük a szobahőmérsékletű vajjal és cukorral, majd sütőpapírral bélelt tortaformába egyengetjük.
3. Ezt követően összekeverjük a mascarponet a cukorral, belereszeljük a citrom héját, majd hozzáadjuk a levét, leszűrjük a bodzás tejszínt és habverővel keményre dolgozzuk.
4. Közben a zselatinhoz hozzáadjuk a hideg vizet és állni hagyjuk, ameddig meg nem szívja magát. Ezután forróra melegítjük.
5. Eközben felolvasztjuk a csokoládét. A forró zselatint az olvadt meleg csokira öntjük, keverünk hozzá két evőkanálnyi krémet és gyorsan elkeverjük, ezt keverjük a többi krémhez. Az elkészült masszát ráöntjük a kekszes alapra.
6. Igény szerint tehetünk rá zselatin réteget, akkor 3 dl bodzaszörphöz adunk 6 dkg zselatint, a már ismert módon hagyjuk, hogy megszívja magát, majd felmelegítjük, azonban ebben az esetben hagyjuk szobahőmérsékletűre visszahűlni és csak ezt követően öntjük óvatosan a torta tetejére.
7. 12 óra pihentetés után vidáman fogyaszthatjuk jó étvággyal.

Szerkesztő: Bálint Enikő

Please follow and like us: